Inledare


László Gönczi
Fria Tidningen

Man ska inte hetsa kamphundar

Man bör inte blanda ihop kalla krigets dagar, där Sovjet stod i en uppenbar opposition till Nato och USA, med dagens situation, skriver László Gönczi.

FRA:s avlyssning av ryska politiker är illa nog. Att de skickar informationen till USA är en katastrofal service till den mest krigiska och mest bestyckade makten. Detta är det bara att ta avstånd ifrån och protestera emot. Att, som många riksdagspartier har gjort, bara protestera mot omfattningen räcker inte.

Men det finns även andra problem i detta, på SVT beskrev nyhetsuppläsaren USA och Ryssland som ”ärkefiender”. Inte i en diskussion utan snarare som en självklarhet. Jag har hört det flera gånger. Det är ingen tvekan om att de har en klart frostig relation. Putin verkar ha för avsikt att utmana USA:s hegemoni som världsmakt. Men man bör inte blanda ihop kalla krigets dagar, där Sovjet stod i en uppenbar opposition till Nato och USA, med dagens situation. Vi har inte samma situation nu. Det finns en risk för att världsmakterna åter gräver in sig i kapprustningens skyttegravar, kanske världens grav, men just därför är det så illa om förment neutrala nyhetssändningar hetsar på stämningarna. Nej, ärkefiender är de inte. Snarare samma andas barn, tyvärr!

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu