• Emma är orolig för utvecklingen i branschen. ”Det går att förändra, det har historien visat, men det kräver arbete och vilja. Vårt fack är inte lika starkt som på arbetsplatser med många män, till exempel IF Metall, säger hon.”
Skånes Fria

Olycksrisken hög i hotellbranschen

Olyckor orsakade av stress, vassa knivar eller våta golv är vardag på hotell och restauranger. Att förebygga arbetsplatsolyckor är inte tillräckligt prioriterat, enligt en ny inspektion av Arbetsmiljöverket. Alla besökta arbetsplatser visade sig ha brister.

– Man ska söka tillstånd för alkohol och bli godkänd för det, men några liknande krav på kunskaper om arbetsmiljö finns inte när man öppnar, säger Christina Berglund, inspektör på Arbetsmiljöverket.

De vanligaste olyckorna uppstår när anställda halkar på nytvättade golv, faller och skadar sig i trappor eller skär sig i köken.

– Bristerna är inte livshotande, förutom de som handlar om att man utsätts för hot och våld, men det saknas förebyggande arbete.

Det är framför allt nyöppnade ställen som saknar koll på vad som krävs, menar Christina Berglund.

– Man kan öppna upp ett ställe på en båt i hamnen och vingla omkring med ölfat och brickor på en smal kaj. Människor är väldigt entusiastiska och lite naiva när de öppnar.

Många i branschen åtgärdar problemen efter hand men saknar rutinerna som behövs för att undvika olyckor, anser hon.

– Om man inte jobbar systematiskt så är det en chanstagning att det ska gå bra. Det gör det ju oftast. Men det är som att köra för fort, man utsätter sig för risker.

Ett annat problem är att många inte känner till den dokumentation som krävs.

– De här är ofta praktiskt lagda människor. Saker fungerar i praktiken och så tycker man att det är bra. De här inspektionerna kan hjälpa folk att förstå.

De senaste fem åren har antalet anmälda arbetsplatsolyckor i branschen ökat med 30 procent. Branschorganisationen Visita tror att ökningen beror på att fler arbetsgivare anmäler arbetsskador.

– Företagen har blivit bättre eftersom vi har kommunicerat att allt ska anmälas. Ökningen beror också på att branschen har vuxit de senaste åren, säger Björn Lundell, pressekreterare på Visita.

Fakta: 

Branschen granskas

Under 2013 inspekterades 200 hotell och restauranger i södra Sverige.

Framför allt hittades brister i det förebyggande arbetet.

Även direkta risker påträffades, till exempel hissar där personalen riskerar att klämmas fast och trappor med hög fallrisk.

2008 anmäldes 448 olyckor inom hotell- och restaurangbranschen. Motsvarande siffra fyra år senare var 682.

Kvinnor utgör 66 procent av arbetskraften inom hotellbranschen i Sverige.

Grupper som toppar skadestatistiken inom hotellbranschen är städare, servitörer och köksbiträden.

Källa: Arbetsmiljöverket

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Städare går ut i strejk

”Vi accepterar inte att bli sämre behandlade”, säger Zia Lodin som vill se bättre arbetsförhållanden i en bransch där få jobbar heltid.

Stockholms Fria

© 2025 Fria.Nu