Island mest jämställt | Fria.Nu
  • Island, som fram till i våras hade en kvinnlig statsminister, Jóhanna Sigurðardóttir, är enligt WEF världens mest jämställda land – för femte året i rad.
Fria Tidningen

Island mest jämställt

De nordiska länderna står sig väl internationellt när det kommer till jämställdhet mellan kvinnor och män. Även Filippinerna behåller sin position i toppen, enligt ny rapport.

De nordiska länderna Island, Finland, Sverige och Norge har de senaste åren tampats om toppositionerna i Gender gap report, som visar statusen för jämställdheten mellan män och kvinnor i världens länder. Sedan 2009 är det Island som rankas som världens mest jämställda land. Men fortfarande är det inget land i världen som enligt årets nysläppta rapport rankas som jämställt.

Framförallt är det inom områdena utbildning och politik som kvinnor och män anses ha lika möjligheter på Island. Bland annat är andelen kvinnor som innehaft ministerposter bäst i världen, antalet kvinnor i parlamentet nästan helt jämställt, liksom antalet år landet har styrts av en kvinna respektive en man.

Men rapporten visar bara en del av verkligheten. Mäns våld mot kvinnor finns inte med, liksom förekomsten av sexuella övergrepp gentemot kvinnor, som båda är grundbultar i ett jämställt samhälle. Rapporten mäter i huvudsak jämställdheten inom fyra huvudområden: ekonomisk delaktighet och möjlighet, utbildning, hälsa och överlevnad samt politiskt inflytande.

Filippinerna rankas som det femte mest jämställda landet i världen och är därmed långt före många andra länder i Asien. I Filippinerna tjänar kvinnor i genomsnitt drygt 80 procent av männens lön, vilket är bland det bästa i världen, men samtidigt långt kvar till en jämställd nivå. Även inom området utbildning och andelen pojkar och flickor i skolan får Filippinerna höga betyg.

Nicaragua och Ecuador är två länder som förbättrat sina placeringar i rankingen. Nicaragua har gått från 30:e till 10:e plats och är därmed det mest jämställda landet i Amerika. Ecuador har gått från plats 40 till 25 på tre år.

Fakta: 

Global gender gap report ges årligen ut av World Economic Forum sedan 2006 och mäter jämställdhetsgapet mellan kvinnor och män inom fyra huvudområden: hälsa, utbildning, ekonomiskt deltagande och politiskt inflytande.

Topp 5: Island, Finland, Sverige, Norge och Filippinerna.

Botten 5: Jemen, Pakistan, Tchad, Syrien och Mauretanien.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Systemet i dag gynnar äldre män”

Diskriminerande lagar gör jämställdhetsarbetet verkningslöst, menar Sametinget, som är en av 18 myndigheter som fungerar som pilotmyndighet för det nationella jämställdhetsarbetet.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu