• Förutom i Luleå har det manifesterats mot registreringen av romer i bland annat Göteborg och Stockholm. I Malmö talade Monica Kalderas och krävde att polisen ska lägga ner blommor i romernas färger på hennes föräldrars grav. En ursäkt räker inte.
Landets Fria

Oro bland Luleås romer

Projektet Romskt liv i Luleå har arbetat för romers rättigheter i drygt ett år. Avslöjandet att polisen registrerat tusentals romer ställde frågan på sin spets - över en natt.

Luleå är en av fem kommuner som ingår i statens satsning för ökad romsk inkludering. Tanja Hagert, som själv är rom, är anställd som brobyggare i projektet och har kämpat länge för romers rättigheter.

– Jag vägrar att backa ett enda steg. Det har tagit åtta år att skapa den plattform som nu finns för romer i Luleå, säger hon.

När Landets Fria når henne är hon i full gång med att ordna en manifestation. Det är en protest mot att Skånepolisen fört ett register med 4029 romer varav över 1000 barn. Registreringen har skapat stor upprördhet på många håll i landet. Så även i Luleå.

– Vi betalar 250 kronor för tillståndet för manifestationen. Att de har mage!

Tanja Hagert tycker det är magstarkt av polisen att ta betalt för manifestationen efter vad som uppdagats.

Hon är trött, ledsen och arg. Alla hon mött den senaste tiden är oroliga. Hon tror att registreringen kan leda till att fler blir rädda för att tala om att de är romer.

– Det finns redan de som inte vågar säga ”vi är romer”. Hur ska vi nu från projektets sida säga att "kom och visa er"?

Tanja Hagert är chockad. Men samtidigt menar hon att det egentligen inte är något nytt. Diskrimineringen av romerna syns tydligt genom historien och fram till i dag.

– Jag är skitförbannad på Skånepolisen, men jag tackar den som avslöjade det här för kanske kan vi äntligen få en förståelse för att vi inte kan lita på någon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu