Inledare


László Gönczi
Fria Tidningen

Grönt kurage i skuggan av regeringskampen

Det krävs mod för att våga ta kamp om oljeutvinningens framtid i Norge, ersätta tillväxt med arbetstidsförkortning, pröva system med lokala valutor och pröva statlig hantering av cannabis skriver László Gönczi i en kommentar till De Grønnes framgång.

I skuggan av kampen om regeringsmakten i Norge, Fremskrittspartiets troliga regeringsmedverkan och dramatiken runt 4-procentspärren för Sosialistisk Venstre har Miljøpartiet De Grønne seglat upp med raketfart i valet. I förra valet hade de endast 0,3 procent, nu fick de 2,8 procent och därigenom sitt första stortingsmandat.

Vad som på allvar behöver analyseras, och det kommer säkerligen valforskare att ägna sig åt i framtiden, är vad som har burit fram dem? Är det de andra partiernas ointresse för miljö- och klimatfrågor, ett ointresse som plötsligt försvannmed de senaste valvindarna, eller är det den kaxiga och fräscha gröna radikaliteten som de utstrålar?

Man ska inte underskatta det kurage som behövs för att våga ta kamp om oljeutvinningens framtid i ett land som Norge. Det är som att ifrågasätta pappersindustrin, stålverken och gruvorna i Sverige. Förment stora tillväxtmotorer som folk lärt sig att älska. Att den ”norska” oljan är en så tydlig klimatbov står mot ett högljutt klirr i kassan. Detta vågar De Grønne sig på och vill fasa ut den norska oljeindustrin på 20 år. De har också en tydligt avvikande åsikt om hur oljepengarna ska användas. Och då pratar vi om summor som 4 500 miljarder norska kronor som finns i den så kallade oljefonden. De kräver att dessa pengar ska investeras i verksamheter som stärker människor och miljö, hittills satsar landet snarare i stora projekt som drabbar både människor och miljö. Exempelvis en satsning på en gigantisk damm i Brasilien som tvingade 40 000 människor från sina hem och förstörde delar av Amazonas regnskogar.

I ett perspektiv där De Grønne tydligt markerar mot tillväxt som oförenlig med grönt ekonomiskt tänkande blir sådana beslut kanske självklara, men det krävs mod att problematisera tillväxten och räntesystemets koppling till den. I konsekvens med detta vill de ersätta tillväxt med arbetstidsförkortning och pröva system med lokala valutor. De tillhör de få partier i Norden som vill pröva statlig hantering av cannabis, något som tydligt skiljer dem ifrån de svenska gröna. Det placerar dem på en plats på uppkäftighetsskalan som en del skakar huvudet åt, men som står för just mod. Med sina talespersoner är partiet en tydlig representant för alternativrörelsen och kliver fram som ett faktiskt alternativ till de traditionella partierna i Norge.

Frågan är kan en hälsosam radikalitet kombinerad med mod i längden bära in i det politiska finrummet? Kan det räcka med ett litet parti för att sätta fart på en världsutveckling i rätt riktning? Det norska exemplet ger nog inga färdiga svar på denna fråga men lite uppmuntrande är det. Ska man värdera framgångar i ett val behöver det procentuella resultatet vägas mot hur mycket äkthet i partiets politik som finns kvar efter alla valstrategier, och än mer hur mycket som faktiskt genomförs av det man lovat.

Fakta: 

László uppskattar mod, radikalitet och äkthet.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu