LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Utrikes
Maria Knutsen-Öy

  • En numera lite trumpen David Cerny under sitt utskällda verk.
Läsarnas Fria

Skoja inte med konsten – det straffar sig!

Det var tänkt som en lek med fördomar. I stället kom det att orsaka ett konstbråk av gigantiska mått och vad som nära nog utvecklades till en rejäl konflikt mellan två länder. Det handlar förstås om verket Entropa, EU:s ordförandeland Tjeckiens bidrag till offentlig utsmyckning i Bryssel.

I den tjekiske konstnären David Cernys kollageliknande verk finns samtliga EU-länder avbilade i inte alltför smickrande form. Att Sverige avbildas som en Gripenvinge inslagen i ett Ikeapaket, att Danmark är byggt av lego i turbanliknande form och att Tysklands motorvägsmönster lätt kan tolkas som en svastika har ännu inte upprört någon.

Ingen har heller sagt ett pip om de onanerande italienska fotbollsspelarna. Men när Bulgarien fann sig själv porträtterat som en turkisk huktoalett tog det hus i helsike. David Cerny hade lovat att anlita kolleger från övriga europeiska länder när han fick uppdraget att göra den utsmyckning som varje nytt ordförandeland sätter upp i ministerrådets byggnad. Men för att driva med uppblåstheten inom konstvärlden och nationella stereotyper gjorde han allt själv och uppgav fejkade namn.

Bulgarien tyckte dock alltså inte att tilltaget var det minsta skoj. Efter en offentlig ursäkt från Tjeckiens premiärminister och ett löfte om att avlägsna huktoaletten verkar känslostormen ha lagt sig. Sedan i tisdags är huktoaletten övertäckt med en svart duk. Hur Bulgarien själv hade önskat att bli porträtterat förtäljer inte historien.

 

 

 

 David Cerny ser det inte som ett misslyckande att hans verk efter Bulgariens protester nu blir inkomplett. Istället menar han att hela konflikten på det här sättet blir en del av konsverket.
David Cerny ser det inte som ett misslyckande att hans verk efter Bulgariens protester nu blir inkomplett. Istället menar han att hela konflikten på det här sättet blir en del av konsverket.
Bildrättigheter: The Former/flickr.com 

 
ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Gott om jobb för skrupelfria

Trots arbetsmarknadskrisen finns det faktiskt jobb att få. I USA söker försvarsdepartementet 10 000 experter på datasäkerhet. Och om inte det är ditt område söker även varuhuskedjan Wal-Mart 22 000 icke fackföreningsanslutna personer till de 160 nya jättevaruhus som enligt planerna ska öppnas nästa år.

Läsarnas Fria

Massaker mot Perus ursprungsbefolkning

Samma dag som Sverige firade nationaldag skedde en fruktansvärd massaker i norra Peru vid en plats som passande nog kallas Djävulens kurva. Protesterande urbefolkning utrustad med pilbågar och spjut möttes av polis, militära tanks och grovt övervåld. Enligt Amazon Watch, en lokal organisation, dödades närmare 60 civila av polis och militär.

Läsarnas Fria

Svenskar öppnast bland EU:s politiker

En undersökning bland EU:s folkvalda parlamentariker listar svenskar och en svensk miljöpartist som bäst i Europa på öppenhet och demokrati.

Läsarnas Fria

Risk för ökat våld när piratjakt inleds

Den 15 maj skickar Sverige 152 soldater och tre fartyg till Adenviken. Styrkan kommer att ingå i den EU-ledda Operation atalanta och verka utanför Somalias kust för att skydda FN-sändningar mot pirater. Men varför är det egentligen så mycket pirater i Somalias farvatten?

Läsarnas Fria

Britterna förbereder gigantisk picknick

I England har de mycket kul för sig. I sommar planerar våra brittiska grannar för en jättelik gemensam utelunch. Projektet The big lunch lanseras av företaget Project eden, som tidigare har byggt de stora biosfärer ni kanske har sett på tv.

Läsarnas Fria

© 2024 Fria.Nu