EU: Slovakien måste riva mur | Fria.Nu
  • Människorättsaktivister uppger att det finns 14 murar i Slovakien som syftar till att separera romer från den övriga befolkningen. Denna mur i Michalovce byggdes för att hindra romer från att passera genom ett icke-romskt område på sin väg till och från stadens centrum.
Fria Tidningen

EU: Slovakien måste riva mur

EU-kommissionen kräver att en mur som byggts för att separera romer från den övriga befolkningen i den slovakiska staden Kosice ska rivas. Men muren är enligt aktivister bara en av 14 liknande i landet, varav de flesta ska ha uppförts de senaste åren.

Den 30 meter långa och två meter höga muren byggdes i Kosice i juni i år, efter att delar av lokalbefolkningen hade anklagat romer för bilstölder och dåligt uppträdande. Kosice är Slovakiens näst största stad och är i år Europas kulturhuvudstad.

Nu har dock EU-kommissionen meddelat stadens politiker att muren utgör ett brott mot de mänskliga rättigheter som ska gälla inom unionen. Lokalpolitikerna i området hävdar dock att muren inte uppfördes för att separera romer, utan endast byggdes för att skapa trygga parkeringsplatser.

Aktivister menar däremot att muren symboliserar den omfattande diskrimineringen mot romer i landet.

– Den här typen av murar utgör inte bara fysiska barriärer utan också psykologiska skiljelinjer, en illusion av att ”vi” ska skyddas från ”dem”, vilket helt förhindrar romers möjligheter att bli socialt inkluderade, säger Dezideriu Gergely, chef för European Roma Rights Centre, ERRC.

Enligt Gergely finns det 13 liknande murar eller barriärer i Slovakien som syftar till att separera romer från den övriga befolkningen. Vissa av murarna har uppförts på privat mark av privatpersoner. Många har dock också byggts med offentliga medel.

Kritiker menar att landets politiker offentligt talar om att minoriteternas rättigheter måste skyddas, men genomför väldigt få konkreta åtgärder för att minska diskrimineringen av de uppskattningsvis 400 000 romer som lever i landet.

Liksom i flera andra östeuropeiska länder menar Slovakiens romer att de utsätts för en systematisk diskriminering på alla nivåer. Vissa skolor i Slovakien och i andra länder bedriver en segregerad undervisning, med särskilda klasser för romska barn. Många av regionens romer lever i svår fattigdom, i vissa fall i kåkstäder eller i särskilda områden, som i staden Kosice

Det är ännu osäkert vad som kommer att ske med muren i Kosice. De lokala myndigheterna hävdar att den inte byggdes på grund av romerna, men påpekar samtidigt att den tillkom efter att mängder av klagomål hade kommit in från andra i lokalbefolkningen.

De högsta myndigheterna i Kosice hävdar dock att muren har uppförts utan byggtillstånd och har meddelat att man inom kort kommer att ta ett beslut om den ska rivas eller inte.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hemligheterna som gav Manning 35 år

I förra veckan dömdes Chelsea Manning till 35 års fängelse för att ha läckt hemligstämplad information till Wikileaks. Men vad var det egentligen som dokumenten avslöjade?

Fria Tidningen

Fredssamtal ställs in efter dödsskjutningar

Palestinska myndigheten har ställt in dagens planerade fredsförhandlingar med israeliska företrädare efter att tre palestinier skjutits ihjäl och ett tjugotal skadats vid flyktinglägret Qalandia på ockuperade Västbanken.

Fria Tidningen

Drönare ska övervaka pipelines

Nordamerikanska energibolag vill använda obemannade flygplan, så kallade drönare, för att övervaka olje- och gaspipelines.

Fria Tidningen

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2022 Fria.Nu