Rutavdraget blev läxhjälpens Big bang | Fria.Nu
  • Sabina Korkmaz, som arbetar på läxhjälpsföretaget My academy, hjälper Johanna Sandberg med läxor och skolarbete en gång i veckan.
Fria Tidningen

Rutavdraget blev läxhjälpens Big bang

Läxhjälpsföretagen har ökat kraftigt de senaste åren och tillväxtsiffrorna skjuter i höjden. Samtidigt växer organisationerna som ger gratis läxhjälp. Bakgrunden till den exploderande sektorn är införandet av läxrut men också en misstro mot den svenska skolan.

Bladfyllda trädkronor bäddar in en förskola, ett barn med en cykel, en trätrappa, en vändzon och småvägar mellan rader av villor. Solen har gått i moln men fåglarna kvittrar. I en av villorna bor familjen Sandberg som betalar för läxhjälp åt dottern Johanna, som går i åttonde klass.

– Det är skitsvårt att få vissa betyg i vissa ämnen, säger Johanna Sandberg som får läxhjälp en gång i veckan.

Branschen är ny. På fyra år har läxhjälpsföretaget My academy tjugodubblat sin omsättning, från 2,1 miljoner kronor år 2008 till företagets egen uppskattning på 40 miljoner 2012. I dag dominerar My academy en bransch där nästan alla företag växer så det knakar. Med rut-avdraget har läxhjälp blivit en guldrusch. 2007 fanns två läxhjälpsföretag. Sedan dess har runt 18 företag startat, borträknat den stora mängd egenföretagare som säljer läxhjälp. Marknadsföringen bygger på att företagen skiljer sig från mängden. Ett erbjuder legitimerade lärare, hos ett annat kan du hyra en extramormor och hos ett tredje får du extra omtanke. Något är störst, något är äldst, något är bäst och något är lokalt.

Organisationer som ger gratis läxhjälp har också växt efter samma explosiva mönster. Rädda barnen har gett läxhjälp sedan 90-talet, och verksamheten har tredubblats sedan 2007. Enligt organisationen ska de ha hjälpt 22 000 elever under 2012. Andra organisationer är relativt nystartade. 2008 startade till exempel Mattecentrum och Stiftelsen läxhjälpen. Stiftelsen får bidrag från näringslivet och betalar sina läxhjälpare, medan Mattecentrum söker bidrag och rekryterar volontärer för läxhjälpen. De flesta av dessa organisationer menar att de startade läxhjälp när de såg ett behov, när skolan misslyckades med sitt uppdrag att få elever godkända. De flesta är också överens om att uppmärksamheten kring rut-avdraget gjort att fler blivit medvetna om att läxhjälp finns.

Sabina Korkmaz är Johanna Sandbergs studiecoach, en av läxhjälpsföretaget My academys cirka 2 000 studiecoacher. Hon tjänar 150 kronor i timmen med semesterersättning. Med försäkringskostnader och arbetsgivaravgifter kostar det hennes arbetsköpare 211 kronor. Familjen betalar företaget 229 kronor i timmen och genom rut-avdraget får företaget lika mycket till från Skatteverket. Totalt 458 kronor.

Ungefär 54 procent av det som My academy tjänar per timme går alltså till annat än Sabina Korkmaz lön. Kristian Hansson, grundare och marknadschef på My academy, tycker det är rimligt:

– Vi skär inte precis guld med täljkniv, för 2012 kommer vi dessutom att redovisa en liten förlust. Det blir en större omkostnad när vi försöker bygga ett speciellt sätt att jobba på. Dessutom försöker vi hitta företag som kan fungera som samarbetspartners. När våra studiecoacher blir klara med sina egna studier vill vi fungera som en språngbräda ut i arbetslivet.

I slutet av 2012 jämförde nationalekonomen Jonas Vlachos kostnaden för en timmes vanlig skolundervisning med skattekostnaden för läxhjälp på Svenska dagbladets Brännpunkt. Han tyckte att läxrut var orimligt eftersom skolundervisning kostade 60 kronor i timmen, medan läxhjälp kostade minst 200 kronor i timmen. Lärarförbundet har också riktat stark kritik mot att rut-avdraget kan användas till läxhjälp. De menar att pengarna borde användas i skolan, eftersom läxrut missar de grupper som behöver läxhjälp.

– Elever med föräldrar utan inkomst är en sådan grupp som inte kan köpa läxhjälp med rut eftersom det är ett skatteavdrag, säger Lärarförbundets presschef Håkan Carlsson.

Kristian Hansson ser däremot kostnaden för privat läxhjälp som en prioritering. Han säger att fler får möjlighet att göra den i och med rut-avdraget.

Vad säger ni till dem som inte har råd att betala 229 kronor i timmen för läxhjälp?

– Det är väl som med allt, tyvärr kostar vissa saker. Vi jobbar med kvalitet och det kostar pengar, säger Kristian Hansson.

I Saltsjöbaden råder lugn. Klockan slår halv sju. Puttrande tomatsås med morot och zucchini möter fågelkvitter från trädgården vid köksbordet. Där sitter Sabina Korkmaz och Johanna Sandberg med varsin dator. Johanna skriver på sin, på den andra använder Sabina sin inloggning på Nationalencyklopedin för att söka information till Johannas religionsredovisning.

– Många i skolan pratade om läxhjälp och jag ville också få hjälp, säger Johanna Sandberg.

Kristian Hansson upplever att My academys framgång grundar sig just i att folk tipsar varandra. Efterfrågan var inget som skapades med rut-avdraget, men han säger att avdraget gjorde en svart marknad vit. My academy har liksom andra företag höjt priset på läxhjälp sedan 2011. I dag är det i snitt 18 procent dyrare och nya företag lägger sig runt samma nivå. För Johanna Sandberg underlättar läxhjälpen skolarbetet. I hennes klass är det inte så mycket läxor, men hon säger att de har minst ett prov i veckan.

– Egentligen ska man lägga upp en studieplan med sin läxhjälpare, men jag kör lite allt möjligt, säger hon och skrattar.

Förra veckan pluggade hon inför ett hemkunskapsprov, den här veckan förbereder hon och Sabina Korkmaz hennes religionsredovisning och nästa vecka är det något annat. Johanna Sandberg är nöjd. I SO-ämnena har hon höjt sig tre steg på den femgradiga betygskalan, till B och A. I svenskan har hon höjt sig två steg, i matematiken ett steg. Läxhjälpen har hjälpt Johanna Sandberg med sitt mål: att höja sina betyg i grundämnena.

Fakta: 

Rut-avdrag

2009 infördes rut-avdrag för hushållsnära tjänster, bland annat städning, gräsklippning och barnpassning. Läxhjälp till grundskoleelever räknades som barnpassning och därmed kunde halva priset för läxhjälp dras av från fakturan genom skattereduktionen.

2013 blev det möjligt att göra rut-avdrag för läxhjälp även för gymnasieelever. Staten beräknar att avdraget för läxhjälp kommer att minska dess skatteintäkter steg för steg varje år, till 25 miljoner kronor om året 2017.

Annons

Rekommenderade artiklar

Provgutar lockas till Gotland

Många funderar på att flytta till Gotland, men vågar inte riktigt ta steget. Därför startades projektet Provgute, som ger en möjlighet att prova på livet som gotlänning. Och det har gått så bra i Fårösund att fler delar av ön nu ska vara med.

Landets Fria

© 2019 Fria.Nu