• Enligt studien sänkte de som 2011 gick i förtida pension sin disponibla inkomst med i snitt 18 900 kronor per år.
Fria Tidningen

Arbetslösa tvingas pensionera sig

Andelen personer mellan 61 och 64 år som går från arbetslöshet till förtida pension har ökat sedan 2006. Nu kommer krav på att reglerna för arbetslöshetskassan måste ses över.

Mellan 2006 och 2011 ökade antalet 61-64-åringar som tog ut förtida pension och av dem är det en allt större del som har gått direkt från arbetslöshet till pension. 2006 uppgick andelen arbetslösa som pensionerade sig i förtid till 29 procent jämfört med 39 procent 2011. Håkan Svärdman är välfärdsanalytiker på försäkringsbolaget Folksam, som ligger bakom studien som bygger på statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

– Det som var förvånande var just mängden personer som gick från arbetslöshet till förtida pension. Den uppfattning jag har haft tidigare är att personer går i förtida pension för att de de facto har råd och vill det. Det här pekar på att de tvingas gå i pension i förtid när de har förbrukat sina 300 a-kassedagar, säger han.

Enligt studien sänkte de som 2011 gick i förtida pension sin disponibla inkomst med i snitt 18 900 kronor per år jämfört med 2 400 kronor per år 2006. Håkan Svärdman säger att trenden att fler går i förtida pension motverkar behovet av en höjning av pensionsåldern.

– Den långsiktiga konsekvensen blir lägre pensioner för de som tvingas gå i förtid, också när det gäller den allmänna pensionen och tjänstepensionen. Jag tror dessutom att förtroendet för pensionssystemet kommer att naggas i kanten.

Gunvor G Ericson (MP), ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott, är bekymrad över siffrorna. Men inte förvånad.

– Arbetsmarknaden ser ut som den gör och det behövs kraftfulla politiska åtgärder för att skapa fler jobb. Sedan har regeringen rattat med ersättningssystemet både när det gäller arbetslöshetskassan och sjukersättningen, säger hon.

Hon menar att man förutom att ta till åtgärder för fler jobb behöver se över reglerna som i dag tvingar många människor i pension trots att de vill arbeta längre.

– Det går inte att kombinera pensionen med att ta ut a-kassa till exempel. Då tvingas många att gå i pension på heltid. Man måste se över reglerna.

I våras släpptes den statliga Pensionåldersutredningen som föreslår att 61-årsgränsen för tidigare uttag av ålderspension höjs till 62 år från 2015, 65-årsgränsen för bland annat garantipension och sjukersättning till 66 år från 2019 samt en höjning av 67-årsregeln i lagen om anställningsskydd till 69 år. Förslagen har fått både ris och ros. Från fackligt håll har förslaget kritiserats av både IF Metall och Kommunal som pekar på att många av deras medlemmar inte ens orkar arbeta till 65 år på grund av hög arbetsbelastning. Gunvor G Ericson (MP) säger att det viktigaste är att få en större flexibilitet och att man ska kunna göra ett reellt val om man vill gå i pension vid 61 eller 69 års ålder.

– Men det handlar inte bara om att arbeta med pensionssystemet utan om hur arbetsmarknaden ser ut. I vissa tunga branscher kan det vara svårt att omskola sig eller byta bransch. Det handlar om bättre arbetsmiljö och att man måste arbeta aktivt för att de som vill arbeta längre ska kunna göra det.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu