• Småodlare och lokalbefolkningen är oftast de som förlorar mest när utländska företag köper upp stora ytor mark.
Fria Tidningen

Investerarnas jakt på jordbruksmark tilltar

Omkring 45 miljoner hektar i Afrika, Sydasien och Latinamerika – motsvarande 60 procent av EU:s jordbruksmark – har tagits över eller är på väg att tas över av utländska investerare. Det är framför allt i länder i Afrika som jakten på bördig jordbruksmark är som mest intensiv.

Det visar en ny rapport från International Land Coalition, ILC, en koalition av över hundra organ och organisationer som arbetar med markfrågor och rätten till mat, däribland Världsbanken och FN:s miljöprogram Unep.

– Afrika är platsen för billiga markaffärer och de flesta investerare kommer från västländer som USA och Storbritannien. Vissa investerare håller inte på med jordbruk utan är endast intresserade av markspekulation. De är ute efter en årlig avkastning på 20 till 25 procent och många lyckas med detta, säger Michael Taylor från ILC.

Globalt sett handlar det om 45 miljoner hektar mark som redan är eller är på väg att hyras ut till utländska investerare i Afrika, Sydasien och Latinamerika. Omkring hälften av marken används för livsmedelsproduktion och hälften för biobränsle, enligt ILC.

Teresa Anderson, vid den brittiska miljöorganisationen Gaia Foundation, säger att avtalen är till skada för den lokala näringen och tvingar småodlare att lämna sin mark.

Större delen av den mark i Afrika som används för livsmedelsproduktion ägs gemensamt av lokala samhällen. I Asien och Sydamerika finns hundratals miljoner små markägare som inte har några formella bevis för att de äger marken. Detta utnyttjas av regeringar som säljer eller arrenderar ut deras mark till privata företag.

Pensionsfonder och investeringsfirmor jagar jordbruksmark eftersom det ger en stabil avkastning och anses vara nästa stora lönsamma affärssektor.

Experter vid Georgia-universitetet avslutade nyligen en studie av 34 markförvärv i Afrika och drog slutsatsen att i de allra flesta fall hade lokalbefolkningen förlorat sin mark och sitt levebröd utan att egentligen få några fördelar i utbyte.

Enligt ILC:s Land Matrix Global Observatory, som är en webbplats som innehåller uppgifter på över tusen markaffärer världen över, är USA, Malaysia, Förenade Arabemiraten och Storbritannien de länder som är störst på storskaliga markförvärv. De största markaffärerna gäller mark i södra Sudan och Papua Nya Guinea.

Lalji Desai, herde i delstaten Gujarat i Indien, berättar hur utvecklingen har sett ut där.

– Under de senaste tre åren har regeringen sålt mer än 50 000 hektar av vår mark till företag.

Det är en del av delstatsregeringens plan för utveckling, men Desai och lokala jordbrukare vill kunna fortsätta med sitt lantbruk. Uppåt 70 byar med en sammanlagd befolkning på 125 000 människor befinner sig nu i ”särskilda investeringszoner” och deras mark delas ut till utländska företag som Suzuki och Hitachi, förklarar Desai.

Han säger att många företag får tillgång till betydligt mer mark än de är i behov av och tjänar pengar på att sälja av en del av den.

– Markpriserna har stigit 20 gånger de senaste tio åren. Alla vill köpa mark, inklusive mäktiga politiker, säger Desai.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rika länder bromsar klimatarbete

I fredags avslutades ännu en vecka av internationella klimatförhandlingar i Bonn i Tyskland. Men forskare och miljöorganisationer menar att få framsteg kan göras så länge ledande politiker dansar efter den fossila bränsleindustrins pipa.

Fria Tidningen

Skärpta klimatmål krävs för att rädda korallrev

Det internationella målet att inte låta den globala uppvärmningen överstiga två graders ökning räcker inte för att rädda livsviktiga koraller. Det visar en ny studie som presenterades i söndags.

Fria Tidningen

”Rysslands kval en varningsklocka”

En vindturbin på en hektar jordbruksmark kan generera klimatvänlig energi för 300 000 dollar per år. Istället betalar USA:s regering ut miljarder i subventioner till etanolbränsle. Efter de svåra bränderna i Ryssland manar matexperter till nytänkande.

Fria Tidningen

Ex-presidenter kritiserar drogkrig

Det långa ”kriget mot drogerna” har inte bara skadat de länder där det förs, utan också förvärrat spridningen av hiv. Det säger tre latinamerikanska ex-presidenter i en deklaration inför den internationella aids-konferensen i Wien.

Fria Tidningen

Även i fattiga länder blir många sjuka av rökning och dålig mat

Människor som röker, äter dålig mat och rör sig för lite blir sjuka. Man säger att de blir sjuka av sin livsstil. De får problem med hjärtat, cancer och diabetes. 388 miljoner människor kommer att dö av sådana sjukdomar inom tio år. Det blir ett stort problem i världens fattiga länder, skriver tidningen Nature.

© 2024 Fria.Nu