Fria Tidningen

”Att arbeta inom vården är slitigt”

Eleni Hailu är undersköterska och jobbar inom hemtjänsten i Stockholm. Hon förvånas inte över att kvinnor är de som drabbas värst av försämrad arbetsmiljö. "Jag känner igen det du beskriver", säger hon.

Som tillsvidare anställd inom den kommunala hemtjänsten på Kungsholmen i Stockholm går hon på ett rullande schema och arbetar varannan helg mellan åtta och halv fem. Men i övrigt jobbar hon inte mycket obekväm arbetstid, något som hon gläds åt.

– Jag har barn hemma, så det säger jag oftast nej till när de frågar, säger hon.

Men att arbetet inom vården kan vara tungt och stressigt är något hon lyfter fram. Dessutom är det ett kvinnodominerat yrke, där män som vill arbeta prioriteras.

– För att få in manliga vårdare i jobbet höjs deras löner, trots att de utför samma uppgifter som vi, säger hon och fortsätter:

– Att arbeta inom vården är slitigt. Det är ett tungt yrke som ibland är väldigt stressigt.

För att göra yrket mindre stressigt efterlyser Eleni mer tid hos de boende.

– Det skulle underlätta för mig om jag kunde få lite mer tid hos de boende. Tiden som vi får är begränsad och bestäms av kommunen. Vill man behålla de gamla i hemmamiljö måste de få lite mer tid.

Fakta: 

<h2><strong>Relaterade artiklar:</strong>&nbsp;<br><a href="http://www.fria.nu/artikel/98329">Försämrad arbetsmiljö drabbar kvinnor värst</a></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu