• Arbetande kvinnor är de som drabbas värst av förämrad arbetsmiljö.
Fria Tidningen

Försämrad arbetsmiljö drabbar kvinnor värst

Skillnaden i arbetsmiljö ökar när det gäller klass och kön. Det visar en ny rapport från LO. Den grupp som har drabbats värst är kvinnliga arbetare som har fått den mest försämrade arbetsmiljön.

– De lägst betalda jobben har oftast sämst arbetsmiljö, säger Sten Gellerstedt, utredare på LO.

I rapporten Arbetsmiljö 2012 har LO kartlagt hur arbetsmiljön uppfattas inom olika grupper i arbetslivet mellan åren 1991 och 2012. Rapporten visar bland annat att arbetare och kvinnliga lägre tjänstemän idag är lika utsatta på arbetsmarknaden och att gapet till de högre tjänstemännen ökar. Arbetare får allt sämre arbetsmiljö, där så många som 70 procent uppger att de är uttröttade varje vecka. Men värst är situationen för kvinnliga arbetare.

– Många arbetarkvinnor finns i låglönejobb som ofta är mycket intensiva och där 24-samhället slagit till med full kraft, säger Sten Gellerstedt.

Rapporten visar att bara en av tre kvinnliga arbetare jobbar enbart vardagar på dagtid, resterande del arbetar obekväma arbetstider som kvällar och helger. Arbetet är ofta intensivt, till exempel har drygt 70 procent av de kvinnliga arbetarna inom offentlig och privat service bara små möjligheter att ta en kort paus.

Samtidigt som kraven ökade i arbetet minskade det egna inflytandet. Något som Sten Gellerstedt ser som problematiskt.

– Rädslan för arbetslöshet gör att många accepterar försämrade villkor. Arbetslivet vi har i dag är väldigt krävande och yngre arbetare har inte samma goda förutsättningar som dem födda på 50-, 60- och 70-talen, säger han.

Men LO företräder många medlemmar inom just dessa yrken, kan inte den här utvecklingen ses som ett misslyckande för er?

– Nej, det är inte vi som har makten i samhället. De senaste årens politik har drivit fram den här utvecklingen och gjort det enklare för arbetsgivare att komma runt exempelvis kollektivavtal. Det yttersta maktmedel vi har att ta till är strejk.

I rapporten lyfts flera olika åtgärder fram för att komma till rätta med utvecklingen på arbetsmarknaden. Solidarisk lönepolitik är bland annat en åtgärd som nämns för att höja kvinnors löner i relation till männens. Dessutom föreslås bättre samverkan mellan arbetsmarknadens parter och bättre utbildning för både ungdomar och vuxna, för att minska trycket på låglönejobben.

Men prognosen för framtiden är tudelad. Sten Gellerstedt tror att polariseringen på arbetsmarknaden kommer att fortsätta

– Vissa grupper kommer att klara sig bättre och vissa blir det sämre för. Tyvärr kommer vi att se fler låglönejobb även i framtiden.

 

Rapporten i korthet

  • Andelen arbetare som är uttröttade varje vecka är kring 70 procent.
  • Andelen arbetare som ständigt upprepar samma arbetsmoment ökar och låg år 2012 på mellan 55 och 60 procent.
  • Arbetet är ofta intensivt, drygt 70 procent av de kvinnliga arbetarna inom offentlig och privat service bara små möjligheter att ta en kort paus.
  • Det så kallade 24-timmarssamhället bärs upp av kvinnliga arbetare. Bara en av tre kvinnliga arbetare arbetar enbart vardagar på dagtid.
  • En av fem arbetare anger att de har ett riskfyllt ensamarbete. Bland arbetare inom offentlig sektor har 35 till 40 procent varit utsatta för hot eller våld det senaste året.
  • Tillgången till företagshälsovård fortsatte att minska 2012. Endast 11 procent av kvinnliga arbetare inom privat service uppgav att företagshälsovården har besökt arbetsplatsen under det senaste året.
  • Till arbetare räknas de yrken där krav på utbildning efter grundskola är mindre än två år. Hit hör bland annat: anläggningsarbetare, brandman, bussförare, jordbruksarbetare, konduktör, sjukvårdsbiträde, sömmerska och truckförare.
Fakta: 

<h2><strong>Relaterade artiklar:</strong>&nbsp;<br><a href="http://www.fria.nu/artikel/98328">”Att arbeta inom vården är slitigt”</a></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vårdförbundet oroliga inför sommaren

Vårdförbundet i Västra Götaland känner igen sig i Arbetsmiljöverkets rapport om den bristande psykosociala arbetsmiljön. Avdelningsordförande Marita Tenggren är orolig inför sommaren.

Göteborgs Fria

Kooperativ vård lockar patienter

Patienterna strömmar till Sveriges första medlemsägda vårdcentral i Sollefteå och nu finns planer på att bygga ett sjukhus.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu