Klas Lundström

Inledare


Klas Lundström
Fria Tidningen

Sydostasien brinner

Miljöskandaler i Borneo förbises eftersom den lokala journalistiken förföljs och skräms till tystnad, skriver Klas Lundström.

Den senaste tidens bränder och giftiga utsläpp i Sumatra tros vara följden av illegal skogsbränning och huvudlöst svedjebruk som beredar vägen för palmoljeproduktion. Indonesien och Malaysia är centrum för planetens palmoljeproduktion och de största investerarna är bolag från Singapore med nära band till militärregimen.

Indonesiens regering har agerat kraftfullt och krävt att tydligare regler ska gälla för utländska bolag som gör miljarder på landets palmoljeplantager. President Susilo Bambang Yudhoyono gör nu inrikespolitiska poäng av en ohållbar miljöpolitik vars ansvar främst vilar på indonesiska regeringens axlar.

Borneo är laglöst land rörande palmoljeproduktion: bolag köper loss marker från ekonomiskt trängda byar, korruption håller politiker tysta och miljöskandaler förbises eftersom den lokala journalistiken förföljs och skräms till tystnad.

I Malaysia råder samma situation för såväl ekologi som lokalbefolkning, och i takt med att Sydostasiens växande ekonomi lockar alltfler nybyggare och investerare till sig lär den senaste tidens bränder och giftutsläpp bara vara prologen till en utdragen mänsklig tragedi.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu