Småfolk får liv i Gamla stan | Fria.Nu
  • Småfolk på playan.
Fria Tidningen

Småfolk får liv i Gamla stan

Martin Lima de Faria gör konst i ett alternativt mini-universum. Med miniatyrfigurer modellerade efter riktiga människor iscensätter han situationer på olika platser för att få vi ska syn på sprickorna i vår vardag. Nästa vecka öppnar hans första fotoutställning i Stockholm.

– Jag började med minatyrerna hemma vid diskbänken för ett drygt år sedan och det har verkligen exploderat, jag har bland annat ställt ut i San Francisco. Det är jätteöverraskande. Jag är inte ens konstnär, jag är filmregissör. Och jag vet inte om det är konst. Eller jo, det är fotokonst, det är det, säger Martin Lima de Faria.

På Västerlånggatan i Gamla stan i Stockholm står ett gäng figurer i badkläder och tjoar på vad som ser ut att vara en strand. När man tittar närmare ser man att de står i en spya. Stranden är egentligen trottoarkanten.

– Jag sväljer ärtsoppa, spyr och ställer ut figurer i spyorna. Jag testade det förra veckan. När jag spydde brydde sig ingen. När jag satte mig och fotade och ställde ut figurerna kom folk fram och frågade vad jag höll på med. Jag sa att det var konst, då nickade de förstående.

När Martin Lima de Faria fotograferat figurerna får de stå kvar som en gatukonstinstallation. Han gör också filmer med figurerna i huvudrollerna. I en får vi reflektera över våra i-landsproblem.

– Ett kärlekspar glider på skridskor över en trasig Iphone. Det handlar om att vi surfar runt i det sociala nätet och glömmer att det finns sprickor i vardagen. Först ser folk bara en trasig Iphone, men i det andra ögonkastet upptäcker de ett alternativt kosmos. Ett mikrokosmos.

Fakta: 

<h2>Martin Lima de Faria är filmare. Han har arbetat med miniatyrfigurer sedan 2011. Utställningen Small people big plans visas på Galleri Ängel i Gamla stan 15–20 juni. </h2>

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu