Vad kommer hända med Svenska medborgargardet? | Fria.Nu
  • En bild på Svenska medborgargardet från en film de själva spridit på nätet.
Stockholms Fria

Vad kommer hända med Svenska medborgargardet?

I samband med kravallerna som utbröt på flera håll i Stockholm för ett par veckor sedan drog skaror av högerextrema runt och hotade mörkhyade ungdomar. Nu börjar de så kallade medborgargardenas bakgrund klarna. Men än är deras framtid svår att sia om.

De kallade sig medborgargarde och utmålade sig som vanliga svenskar som tröttnat på invandrare som bränner bilar i förorten. Men när Researchgruppen och Expo granskade den löst sammansatta gruppen visade det sig att det handlar om något helt annat.

– Vi har gått igenom hela Facebookgruppen som organiserade det här gardet. Då kan man se vem som bildar gruppen, vem som bjuder in vem och hur de hänger ihop, säger Mathias Wåg som är med i Researchgruppen.

Enligt Researchgruppen var det två fotbollssupportrar som först började samla intresserade personer. Deras förebild var de brittiska fotbollsfirmorna som gick samman under Londonkravallerna 2011. I Sverige har det nästan aldrig hänt förut att våldsinriktade supportrar samarbetat över laggränserna.

– Men det här rör sig inte heller om medlemmar i de etablerade firmorna, utan de tillhör snarare deras svans. Och utifrån vad vi kunnat se av deras Facebookkonton har de två grundarna rasistiska sympatier, säger Mathias Wåg.

Inledningsvis blev fler fotbollssupportrar medlemmar i gruppen, men snart började också personer med nazistiska sympatier bjudas in. Med medlemmar från Svenska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti blir retoriken kring gruppen sedan i hög grad politiskt färgad.

– Nazisterna höll en ganska låg profil och framhöll att de bara var upprörda svenskar. Men de hade också en hel social mediaapparat med sig i sitt sätt att jobba. På så vis satte de agendan för vad media kom att skriva, säger Mathias Wåg.

Skriverierna om ett nazistiskt medborgargarde skapade sedan spänningar inom gruppen, inte minst eftersom flera deltagare själva hade en invandrarbakgrund.

Det visar sig att ett antal av de personer som är engagerade i Sveriges medborgargarde är dömda för olika brott. Expo har kartlagt 13 av de mest aktiva personerna i Facebookgruppen. Samtliga är dömda för brott, varav tio för misshandel och sex för vapenbrott eller brott mot knivlagen.

Lars Byström är presskontakt vid länskriminalpolisavdelningen. Han säger att polisen kommer att följa medborgargardets utveckling.

– Vi försöker undvika att kalla dessa grupperingar för medborgargarden, för vi vill inte skicka några signaler. Men naturligtvis har vi en underrättelsetjänst som arbetar med att följa grupper som de här.

Det har blivit en allt viktigare del av polisens arbete, eftersom det nu kan gå mycket snabbt att kalla samman en stor samling människor. Facebookgruppen har nu över 800 medlemmar, varav många går att mobilisera på kort tid.

Enligt Mathias Wåg är framtiden för Sveriges medborgargarde mycket oviss. Svenskarnas parti tycks till stor del ha tagit över organiseringen kring gruppen.

– De talar om att ha en träff mellan alla grupper för att diskutera framtiden. Vi vet inte om det här kommer att rinna ut i sanden eller om Svenskarnas parti kommer att försöka driva det själva, säger han.

Efter att Salemmarchen lades ner har inte den högerextrema miljön i Sverige haft någon samlande manifestation. Risken finns, enligt Mathias Wåg, att gardet blir en kontaktyta utåt, där extremhögern kan möta andra grupperingar.

– Det här passar annars Svenskarnas parti och deras sätt att jobba. De har försökt starta medborgargarden runt om i Sverige förut, säger Mathias Wåg.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu