Fria Tidningen

Politiker oense om Husbykommitté

Tillsätt en Husbykommission som utreder både händelserna i Husby och situationen i segregerade områden i stort. Det föreslår flera svenska och internationella forskare. Men från politiskt håll råder delade meningar om det behövs.

Flera forskare föreslår på Svd Brännpunkt att det ska tillsättas en särskild Husbykommitté som ska ha i uppgift att utreda de senaste veckornas händelseutveckling i Husby. Bakom förslaget står både svenska och internationella forskare med inriktning på sociologi, kulturgeografi och stadsbyggnad. Bland annat Les Back och Mustafa Dikec från University of London, Antonis Vradis från London school of economics, Carifna Listerborn från Malmö högskola och Irene Molina från Uppsala universitet. Utgångspunkten är att utredningen ska titta på vad som kan göras för att upploppen i Husby inte ska upprepas. De drar likhetstecken med den utredning som tillsattes efter de så kallade Göteborgskravallerna 2011. Men utredningen ska inte bara titta på händelserna före och efter kravallerna.

”Med tanke på att händelserna som startade i Husby understryker både misslyckandet för lokala utvecklingsprojekt i förorten och den nationella politik som syftat till att bryta det så kallade utanförskapet, bör den också grundligt analysera den kritiska sociala situation som den svenska förortsbefolkningen i dag befinner sig i.”, skriver dem.

Från politiskt håll får förslaget olika bemötande. Lena Olsson (V), rättspolitisk talesperson välkomnar förslaget.

– Det är flera forskare inklusive vi nu som tycker det här är nödvändigt. Vi påvisar sociala och ekonomiska klyftor i vår politik. Det finns hur mycket forskning som helst som visar på att ökade sociala och ekonomiska klyftor ökar också kriminaliteten. Jag tror att det finns mycket vetskap om det här.

Om det redan finns en massa forskning på området. Behövs det ännu en utredning?

– Det är konstaterat men en sådan här utredning kan vara mer specificerad och gå in på den ekonomiska fördelningen mellan kommuner och vad kommunerna har för resurser för att jobba förebyggande. Det är lätt för regeringen att ställa krav på kommunerna men sedan skickar de inte med de resurser som behövs.

Även Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycker att förslaget låter bra. Men från regeringspartierna får det ett ljummet bemötande. Johan Pehrson (FP), gruppledare i riksdagen och ledamot i justitieutskottet, säger att man måste avvakta den polisutredning som pågår. Men han ifrågasätter också forskarnas utgångspunkt för utredningen.

– Vi vet att det finns en social utmaning, men allt behöver inte utredas och vi ska inte överdriva den sociala misären. Våldsverkare som tänder eld på bilar behöver vi inte utreda. Unga män mellan 18 och 28 år som inte har jobb, utbildning eller behandling måste ha något att göra. Det vet vi redan och det är det vi ska diskutera, säger han till Svenska dagbladet.

Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson Caroline Szyber hälsar via sin pressekreterare att hon inte kommer ta ställning till en sådan kommitté förrän läget har lugnat ner sig och polisens internutredning är färdig.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sverige har undertecknat historiskt vapenavtal

Sverige var ett av de första länderna som i måndags undertecknade FN:s internationella vapenhandelsavtal. Fredsrörelsen jublar men nu ökar också pressen på Sverige att stödja andra länder att följa avtalet.

Fria Tidningen

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu