Fria Tidningen

"Ovärdigt, oseriöst och förbi alla gränser"

En provokatör klistrade i förra veckan upp bilder av vänsterpartisten Daniel Sestrajcic tillsammans med antisemitiska slagord i Malmö. Moderaten Carl-Axel Roslund vägrar att tro att det inte är Sestrajcic själv som ligger bakom bilderna och kallar honom judefientlig. Nu blir han – och kanske hela Malmömoderaterna – polisanmälda för förtal.

Vänsterpartisten Daniel Sestrajcic är ordförande i kulturnämnden i Malmö. Han hör också till dem som stöder en bojkott av Israel och som därför deltagit i demonstrationer mot landets medverkan i Eurovision Song Contest. Det har han fått kritik för och han har den senaste tiden kommenterat och debatterat frågan i olika forum.

Under onsdagen klistrades bilder av en fjäril – tävlingens symbol – med Sestrajcics ansikte upp kring Möllevångstorget i Malmö. Tävlingens slogan ”We are one” var på bilderna utbytta mot ”Jews are none”.

Dagen efter, då semifinalen där Israel tävlade hölls, skickade moderaterna i Malmö ut ett pressmeddelande med en fråga som en av deras fullmäktigeledamöter, Carl-Axel Roslund, ställer Sestrajcic. Under moderaternas logotyp finns i fetstil rubriken: Fråga till kulturnämndens ordförande Daniel Sestrajcic angående hans judehat.

Frågan i sin helhet lyder: ”Anser Du det förenligt med Din roll som Kulturnämndens ordförande i Malmö att spä på den negativa och judefientliga bild av Malmö som gång efter gång kablas ut över världen?”

– Ovärdigt, oseriöst och förbi alla gränser, menar Sestrajcic, som nu tänker polisanmäla moderaterna i Malmö för förtal.

Att han tänker anmäla hela partidistriktet och inte bara ledamoten som ställer frågan förklarar Sestrajcic med att formuleringen måste vara sanktionerad ifrån högre ort.

– De visar ju att de står bakom det här när de skickar ut meddelandet via sina officiella kanaler. Det är klart att det är sanktionerat hos deras gruppledare. Både han och deras andra kommunalråd, Anja Sonesson, hade läst mejlet innan det skickades iväg. I rubrikraden står det: ”Enkel fråga från M ang judehat”. De har alltså gjort ett överslag och kommit fram till att det är värt att påstå att jag hatar judar för att plocka politiska poäng.

Under torsdagen talade Sestrajcic med Malmömoderaternas gruppledare, Stefan Lindhe, och bad honom ta tillbaka pressmeddelandet.

– Han vägrade.

Enligt Stefan Lindhe har något pressmeddelande aldrig skickats ut.

– Nej. Vi har skickat information om att en enkel fråga har ställts.

Vart skickade ni den informationen?

– Till pressen.

Ett pressmeddelande alltså?

– Jag tycker att ett pressmeddelande är ett dokument där vi talar om att vi tycker någonting – det här är bara information, men okej.

Lindhe menar att kulturnämndens ordförande motarbetar ett stort evenemang som Malmö stad är värd för, och medfinansiär av, när han demonstrerar mot Israels medverkan.

– Och då är det här en angelägen fråga.

Frågan rymmer ju påståendet att Sestrajcic är judefientlig. Jag trodde att de flesta svenska politiker var överens om att inte sätta likhetstecken mellan antisemitism och protester mot en politisk regim, men det gäller alltså inte moderaterna i Malmö?

– Nu tycker jag att du ställer väldigt provokativa frågor.

Är ni inte själva provokativa när ni skickar ut meddelanden om judehat?

– När det gäller formuleringen får du tala med Carl-Axel Roslund som ställt frågan. Det är en yvig formulering och jag hade inte formulerat mig på det sättet.

Men du hjälper ändå till att sprida den yviga formuleringen genom att skicka den till pressen?

– Sprida och sprida – det är en allmän handling.

Roslund förklarar sin formulering med att bilderna av Sestrajcic som fjäril uttrycker just judehat.

Du menar alltså att det skulle vara Sestrajcic själv som satt upp bilderna?

– Ja, det förutsätter jag. Han eller vänsterpartiet.

Roslunds fråga till Sestrajcic har ingenting med protesterna mot Israels medverkan i musiktävlingen att göra.

– Jag tycker att det är djupt olämpligt av kulturnämndens ordförande att medverka i dem, men i övrigt har jag inget att säga när det gäller det. Frågan handlar om dessa vidriga dekaler.

Men finns det någonting som tyder på att det skulle vara Sestrajcic som ligger bakom dem?

– Ja, det är ju hans ansikte.

Men jag kan ju klippa ut en bild av ditt ansikte och skriva vilket citat som helst på det och klistra upp…

– Teoretiskt sett är det möjligt, ja, men jag tror inte för en sekund att vänsterpartiet inte är inblandat i det här.

Men du har inte fått det bekräftat?

– Nej, men det är ju klassiska – att man sätter upp en massa skit och sedan säger att man inte gjort det.

Daniel Sestrajcic har inte satt upp några klistermärken av sig själv som judefientlig fjäril.

– Det är ju självklart inte jag. Och det vet Stefan Lindhe och moderaterna mycket väl. Ändå väljer man att tillskriva mig de åsikterna och att befatta sig med de här orden. Det är det som är förtal. Dessutom ökar det den antisemitism som Malmö inte vill förknippas med.

Mannen som har satt upp bilderna heter Dan Park. Nyligen delade han, under demonstrationen mot Reva, ut toalettpapper till flyktingarna, ”eftersom han hört att de var papperslösa”. Han är tidigare fälld av hovrätten för just förtal och hets mot folkgrupp eftersom han, då några studenter i Skåne målade sin hud mörk och arrangerade en slavauktion som något slags ”spex”, klistrat upp bilder av en talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund, som polisanmält studenterna, med texten ”Vår negerslav är bortsprungen”. Han har också satt upp bilder av SSU:s förbundssekreterare som måltavla – och nu av Sestrajcic som fjäril.

– Ja, jag gjorde 20 stycken och klistrade upp dem runt Möllevången, bekräftar Dan Park.

När Carl-Axel Roslund får höra det säger han:

– Då får ju Daniel förklara det vid nästa fullmäktigemöte. Jag har ställt frågan och den tarvar ett svar. Är det svaret får jag nöja mig med det.

Är du nöjd med det svaret då – att det är Dan Park, och ingen ifrån vänsterpartiet, som satt upp bilderna?

– Nej, skadan är ju redan skedd. Varför har han inte sagt det tidigare?

Vilken är skadan?

– Det skadar ju Malmö. Vi har ju redan en redig stämpel på oss att vi är judehatare.

Förstärker inte du den stämpeln genom att ställa en fråga om just judehat?

– Nej, jag tycker att man ska kalla saker vid sitt rätta namn. Har Daniel haft med detta att göra är det judehat – det är det ingen tvekan om – och jag tror fortsatt att han är inblandad.

Du tror fortfarande det – fast jag säger att jag vet att det är Dan Park som satt upp bilderna?

– Ja.

Kommunalrådet Stefan Lindhe låter lite förvånad när jag talar om för honom att det är dekalerna – och inte Sestrajcics protester – som föranlett Roslunds fråga.

Tror du också att Sestrajcic själv har satt upp bilderna?

– Nej, jag har ingen uppfattning om vem det är som satt upp bilderna.

Jag berättar för Lindhe vem det är och att bilden var ganska lätt att ursprungsbestämma eftersom den finns överst på Dan Parks blogg, bland hans andra bilder. Lindhe känner till Park och låter lite dyster när hans namn kommer på tal, men tar inte avstånd från Roslunds formulering om judehat.

– Nej, jag tar inte avstånd från den. Jag prövar den inte. Carl-Axel har valt att formulera sig så.

På helt felaktiga grunder…

– Har han fel får han ta konsekvenserna av det.

Fotnot:

• Daniel Sestrajcic gjorde på fredagen en polisanmälan mot Dan Park och en mot Moderaterna, som enligt polisen kommer att rikta sig mot moderaternas chef – om det blir Stefan Lindhe eller Carl-Axel Roslund återstår att se. Carl-Axel Roslund kommer att kräva ett svar på sin fråga av Sestrajcic vid nästa fullmäktigemöte, 30 maj.

• Malmömoderaterna har efter intervjuerna ovan tagit avstånd från Carl-Axel Roslunds formuleringar: "Roslunds formuleringar är olämpliga vilket framförts till honom. Det är beklagligt att debatten som borde handla om den berättigade kritik som kan riktas mot Daniel Sestrajcic (V) agerande som kulturnämndsordförande under ESC, nu istället kommit att handla om Roslunds olämpliga formuleringar."

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag har blivit Yes-man som hoppar på allt”

När Uje Brandelius diagnostiserades med Parkinson sa han upp sig från sitt jobb för att satsa allt på musiken. Fria träffar honom för att prata om att ha bråttom och om showen Spring Uje, spring.

Fria Tidningen

Popmusik är kul – och mer än så

I 184 av landets 290 kommuner finns det inga satsningar på popmusik, säger Linnea Kant, ordförande för Musik- och kulturföreningarnas samarbetsorganisation.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu