”Jag har blivit Yes-man som hoppar på allt” | Fria.Nu
  • När artisten Uje Brandelius fick diagnosen Parkinson prioriterade han sina kreativa projekt. Han tog tjänstledigt från sitt jobb och satte ihop showen Spring, Uje Spring, som han nu är på en landsomfattande turné med.
Fria Tidningen

”Jag har blivit Yes-man som hoppar på allt”

När Uje Brandelius diagnostiserades med Parkinson sa han upp sig från sitt jobb för att satsa allt på musiken. Fria träffar honom för att prata om att ha bråttom och om showen Spring Uje, spring.

Musikföreställningen Spring, Uje, spring har spelats för fulla hus på Stockholms improvisationsteater och på Södra teatern i samma stad.

Kritikerna har öst lovord över den. Po Tidholm menar att den borde sändas i tv varje jul och Henrik Schyffert hävdar att han aldrig har sett något bättre. Nu får folk i resten av landet också chansen att se föreställningen som är på turné.

Solodebuten Spring, Uje, spring släpptes 2015. När Uje Brandelius var i färd med att repa inför de konserter som skulle följa märkte han att vänsterhanden inte fungerade riktigt som den brukade. Läkarna konstaterade att det berodde på Parkinsons sjukdom.

– Då var ju inte min första tanke att ”Yes! Jag har en succéföreställning på gång!” Jag blev väldigt ledsen så klart, säger Uje, som valde att dra sig undan ett tag innan han bestämde sig för att göra en föreställning med sångerna från den nya skivan, där diagnosbeskedet också blev en väsentlig beståndsdel.

– Det går inte att göra en föreställning om mitt liv utan att nämna den extremt rosa elefanten i rummet. Så den handlar om en kille som gör en soloskiva och får diagnosen Parkinson.

Man skulle kunna tro att det var svårt att få låtarna att helt passa in i det nya temat, med tanke på att de skrevs innan Uje var medveten om sin sjukdom.

– Det är det som är så jävla kusligt! För de passar verkligen! Jag tror inte på spöken och andar och förutsägelser och omen – jag är superateist hela vägen – men det här är det som mest har fått mig att fundera på vad fan det är frågan om, säger Uje och låter fortfarande totalt häpen när han exemplifierar:

– Jag har en låt som heter Marionett och handlar om att man inte bestämmer själv vad som händer en i livet. Här kommer livet (och du fattar ingenting) heter en annan och Spring, Uje, spring handlar om att ha bråttom i livet. Varenda låt passar.

Uje har förstås själv sett att kritikerna hyllar hans föreställning och märkt av den otroligt goda responsen.

– Det känns fantastiskt. Helt galet faktiskt. Men också på något sätt välförtjänt. Jag tycker att vi gjorde en föreställning som blev exakt som jag ville att den skulle vara. Vilket berodde lite på läget. Det fanns ingen kompromissmån. Vi gjorde en föreställning som jag själv skulle vilja se, utifrån vad jag är bra på.

Föreställningen blev som en skräddarsydd kavaj som passar Uje perfekt. Han funderade över när folk brukar skratta åt honom och valde bort uppgifter han har svårt för.

– Som att lära mig stora sjok text till exempel.

Föreställningen rymmer alltså inga långa monologer.

– Det är snack. Mellansnack är jag bra på. Jag har några saker jag vill ha sagt och säger dem på lite olika sätt varje kväll.

Några förändringar är inte gjorda till turnén. Det är samma föreställning som spelades i Stockholm.

– Vi har inte landsbygdsanpassat den, som Uje säger.

Cirka tio städer kommer han att besöka. Och därefter är den nu 46-årige Uje ingalunda sysslolös.

Han har hur många järn i elden som helst och erkänner att det säkerligen är en följd av sjukdomsbeskedet.

– Jag har blivit Yes-man, hoppar på allt. Så är jag ju väldigt privilegierad också – folk ringer och frågar om jag vill göra olika saker.

Uje Brandelius har skrivit en barnbok som kommer ut i vår och han håller på med ett filmmanus.

– Jag kommer nog att jobba mer och mer med text, eftersom jag antagligen har en längre framtid i textvärlden. Musik baseras så mycket på kropp och kroppsligt är min framtid lite dunklare än vad den är intellektuellt.

Men musiken finns där alltid och Uje kan inte låta bli att göra nya låtar. En ny skiva med Doktor Kosmos är i vardande och kommer att spelas in under hösten. Och även om det är nästan tio år sedan senaste plattan kommer lyssnarna att känna igen bandet.

– Vi har nog blickat tillbaka lite. Det blir inga utsvävningar utan korta poplåtar. Hårdare och mer precist än någonsin, säger Uje.

Bandet han tillsammans med sina grannar i Bredäng repar med varje söndag, ”för att hålla söndagsångesten borta”, Bredäng brinner, kommer också att spela in en skiva innan året är slut.

Tillsammans med några kompisar har den nyblivne Taubestipendiaten också just köpt ett stort sommarhus som ska renoveras.

Med så mycket på agendan är det kanske inte så konstigt att Uje Brandelius inte saknar riksdagskorridorerna och arbetet hos Vänsterpartiet, som han har sagt upp sig ifrån.

– Jag har för roligt just nu.

Fakta: 

Uje Brandelius

Född: 1971, Upplands Väsby

Bor: Bredäng

Yrke: Musiker, journalist, författare

Tidigare skivor: Doktor Kosmos debuterade med albumet Socialmedicin 1995. Hallå var deras senaste och släpptes 2008. Uje Brandelius solodebuterade 2015 med albumet Spring, Uje Spring.

Aktuell: Med showen Spring Uje, spring, som pågår till 23 november.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu