Fria Tidningen

Svenska muslimer vänder sig till FN

Svenska muslimer utsätts för kränkningar och diskriminering, men regeringen vill varken se eller höra. Det menar nätverket Svenska muslimer i samarbete som nu vänder sig till FN. Integrationsminister Erik Ullenhag håller inte med om kritiken.

Utbredd diskriminering och kränkning av de mänskliga rättigheterna. Så ser situationen för många svenska muslimer ut enligt en ny rapport som nätverket Svenska muslimer i samarbete har tagit fram, som ett alternativ till regeringens tidigare rapporter till FN:s rasdiskrimineringskommitté, CERD. Nätverket menar att regeringens rapporter inte ger rätt bild av hur verkligheten för vissa utsatta grupper, främst muslimer, ser ut i dag.

– Läget är bekymmersamt. Vi har inte fått mycket gehör från regeringen tidigare så nu vänder vi oss till FN, säger Elvir Gigovic, verksamhetschef på studieförbundet Ibn Rushd som är med i nätverket.

I rapporten skriver nätverket att Sveriges regering blundar för den växande rasismen och islamofobin i landet, som knappt nämns i regeringens rapporter. I den alternativa rapporten tar man upp områden där muslimer upplever sig mest utsatta och diskriminerade, bland annat i kontakt med myndigheter, på bostadsmarknaden och i media. Nätverket har tagit fram förslag till förändringar och förbättringar inom dessa områden som bland annat att erbjuda andra lösningar än ränta vid bolån, eftersom ränta är förbjudet enligt islam. Nätverket vill också att regeringen ska ta ett större ansvar för medias roll och att bland annat fler människor med olika bakgrund bör anställas inom public service och att rapporteringen ska bli mer rättvis och balanserad.

Terrorlagen är ytterligare en del som nätverket oroar sig över. Upprepade gånger har muslimer frihetsberövats på mycket lösa grunder och de tolv personer som hittills har blivit åtalade enligt lagen är alla muslimer. Nätverket föreslår att den svenska regeringen ska tillsätta en oberoende sanningskommission som ska utreda effekterna av den nya terrorlagen.

– Min innersta förhoppning är att regeringen ska förstå allvaret i situationen och genomföra våra förslag, säger Elvir Gigovic.

Johanna Wiklund är handläggare för mänskliga rättigheter på svenska FN-förbundet, som arbetar rådgivande åt CERD och sammanställer parallellrapporterna som kommer in till kommittén. Johanna Wiklund tycker att det är bra att nätverket vänder sig till FN.

– Det är jättepositivt. Vi håller med på alla punkter, där finns inget som vi inte kan stödja.

Hon tror också att kommittén kommer att rikta kritik mot regeringen, framför allt kring terrorlagstiftningen.

– Där har man sett att mänskliga rättigheter kränks och att muslimer särskilt har drabbats.

Varken inom FN eller regeringen klassas islamofobi som rasism, därför tror Johanna Wiklund att den frågan i rapporten kan riskera att bli en pappersfråga. Men hon tycker att en reform kring synen på islamofobi behövs.

– Islam är inte en etnisk grupp, men diskrimineringen av islam tar sig samma uttryck som etnisk diskriminering. Det krävs en modernisering i formaliteterna.

Hon hoppas att FN:s rasdiskrimineringskommitté tar till sig rapporten och att detta sätter fart på en sådan reform.

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) håller med om att rasismen och islamofobin har ökat i Sverige, framförallt sedan terrorattackerna den 11 september 2001. Men han menar att läget i Sverige är mycket bättre än i många andra länder och ser inte islamofobi som ett utbrett problem i Sverige i dag.

– Det är djupt bekymmersamt. Men de som hävdar att islamofobi är mainstream för svenskar är fel ute, säger han.

Angående kraven från Svenska muslimer i samarbete har vissa förbättringar redan genomförts, menar Erik Ullenhag. Bland annat har lagstiftningen mot diskriminering skärpts och man har jobbat för att effektivisera Diskrimineringsombudsmannens arbete. Han håller inte med om nätverkets kritik mot regeringens rapporter.

– Nej, jag står bakom regeringens rapport. Vi har en skyldighet att beskriva verkligheten riktigt, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU-regler kan hindra förbud mot stråförkortningsmedel

Stråförkortningsmedel som används på spannmål är omdiskuterat. Spannmålsprover visar sig innehålla för höga resthalter av medlen. Nu pågår en diskussion inom regeringen om att införa ett förbud. Men EU:s konkurrensregler kan sätta stopp för det.

Fria Tidningen

Allt fler livsmedel innehåller kemikalier

Vår mat innehåller allt mer rester från bekämpningsmedel. Vindruvor, jordgubbar och spannmål är några av de giftigaste och mest kemikalietäta livsmedlen. Det visar en ny rapport från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA.

Fria Tidningen

Stora brister i statistiken över förvarstagna barn

Nya siffror som Fria Tidningen har fått från Migrationsverket visar att 14 barn förra året satt i förvar längre än vad lagstiftningen tillåter – ett av dem i över 60 dagar. Efter flera motstridiga besked från verket menar nu förvarsexperten Niclas Axelsson att statistiken är direkt felaktig.

Fria Tidningen

Djurrättsalliansen anmäld för skadegörelse

Lördagens demonstration på minkfarmen i Tomelilla, Skåne, är omtvistad. Djurrättsalliansen anklagas för skadegörelse. Själva menar de att demonstrationen gick lugnt till och att anklagelserna är ideologiskt grundade.

Fria Tidningen

Fortsatta utmaningar i kampen mot jätteräkan

Den utgör ett stort hot mot miljön, skapar orättvisor och påverkar klimatet. Naturskyddsföreningen har i tre år drivit kampanjen Anti scampi för att få Sverige fritt från jätteräkan. Det har gett reultat men fortfarande finns det mycket kvar att göra.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu