Fria Tidningen

Mord på vänsterledare skakar Tunisien

Onsdagens mord på Chokry Belaid väcker oro för upptrappat våld i Tunisien. Samtidigt ökar pressen på den islamistdominerade regeringen, som också plågas av interna motsättningar.

Det var i onsdags morse som Chokry Belaid, en av ledarna för den nybildade vänsteralliansen Folkfronten, sköts till döds utanför sitt hem i huvudstaden Tunis. Mordet har fördömts av företrädare för hela det politiska spektrat, men anhöriga till Belaid och en rad oppositionspolitiker riktade genast anklagelser mot det islamistiska regeringspartiet Ennahda. Under onsdagen ägde spontana protester rum på flera håll i landet och flera av partiets kontor utsattes för attacker.

– Jag är chockad, det är så svårt att behöva uppleva det här, säger aktivisten Mohammed Ben Ghazi från Folkfronten, som bildades i höstas av en rad mindre vänsterpartier.

Samtidigt säger han att mordet inte kommer som en överraskning.

– Det är en våldshandling som syftar till att sprida terror och distrahera befolkningen från sociala och ekonomiska krav och de prishöjningar som regeringen planerar att genomföra, säger han.

Oavsett vem som ligger bakom mordet på Chokry Belaid lär det bidra till fortsatt polarisering i ett redan känsligt läge. Det senaste året har missnöjet med den ekonomiska situationen allt oftare jäst över, bland annat i november då hundratals skadades under flera dagars protester mot arbetslöshet i den centrala staden Siliana. Den den konstituerande församlingen har inte lyckats anta en ny konstitution inom utsatt tid och parlamentsvalet har skjutits upp, samtidigt som det uppstått sprickor inom regeringskoalitionen mellan Ennahda och två liberala partier. Och i takt med att kritiken mot regeringen tilltagit har våld med politiska förtecken enligt många bedömare blivit allt vanligare.

Även oppositionella som inte uttryckligen anklagar Ennahda för att ha beordrat mordet håller partiet ansvarigt eftersom man tidigare visat acceptans för politiskt våld mot meningsmotståndare. Chokry Belaid hade själv flera gånger anklagat grupper inom Ennahda för att förespråka våld eller stödja de så kallade ”kommittéerna för revolutionens försvar”, som bland annat anklagats för en rad attacker mot fackföreningskontor och politiska möten.

Redan i onsdags beslutade politiker från flera oppositionspartier att lämna den konstituerande församlingen i protest. Igår beslutade den fackliga centralorganisationen UGTT att utlysa en landsomfattande strejk i samband med Belaids begravning på fredagen.

I en eftergift till oppositionen tillkännagav premiärminister Hamadi Jebali i sin tur att han tänker låta bilda en ny regering bestående av politiskt oberoende teknokrater, som ska styra landet fram till vårens val. Beslutet möter dock motstånd inom hans eget parti, vars ledning snabbt tog avstånd från Jebalis besked.

– Ennahdas position är att trepartskoalitionen ska fortsätta att styra landent, men vi är öppna för att byta ut några av ministrarna, säger talespersonen Abdallah Zouari till nyhetsbyrån AP.

Mohammed Ben Ghazi menar att de motsatta beskeden beror på motsättningar mellan ledare inom partiet, där Jebali har den näst högsta positionen efter grundaren Rached Ghannouchi.

– Jebali har stått under hård press från oppositionen och civilsamhället den senaste tiden. Jag tror han har tröttnat på att själv bära ansvaret för regeringens misslyckande, säger han.

Inför fredagens begravningståg och generalstrejk har polis och militär sats i beredskap för att ”hantera eventuella oroselement”, enligt en talesman för regeringen. Men risken för nya våldsamma sammandrabbningar avskräcker inte aktivister inom oppositionen.

– Vi är alla redo att dö för vårt land, säger Mohammed Ben Ghazi.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu