Fria Tidningen

Kraftiga reaktioner på Billströms utspel

Moderaterna vill minska invandringen till Sverige. Det framkom när migrationsminister Tobias Billström (M) nyligen presenterade en ny arbetsgrupp som ska se över hur partiet ska utforma sin migrations- och integrationspolitik inför valet. Men kritiken är omfattande.

Det var i förra veckan som Billström presenterade den nya arbetsgruppen som ska se över moderaternas migrations- och integrationspolitik, där en av huvuddiskussionerna kommer att handla om hur Sverige ska minska asyl- och anhöriginvandringen.

– Vi ser att det finns utrymme för en diskussion om hur vi kan påverka volymerna av dem som kommer till Sverige och samtidigt värna asylrätten, sade Billström i Svt:s Agenda på söndagen.

Men reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Sverigedemokraterna snappade snabbt upp Billströms utspel och kallade det i ett pressmeddelande för plagiat.

”Det är tydligt att man inom Moderaterna och resten av alliansen oroar sig över Sverigedemokraternas framgångar och därför försöker plagiera vår politik.”, skrev partiet.

Efter utfrågningen i Agenda rasade kommentarerna på debattforumet Twitter, där många var kritiska till Billströms uttalande och oron över att Moderaterna nu förflyttar sig närmre SD var stor. Folkpartistiska kommunalrådet Mohamad Hassan i Uppsala skrev:

”Om väljarna vill ha rasism och intolerans kommer Billström att införa det? Försvann hans ideologi och egen uppfattning?”

SSU:s ordfröande Gabriel Wikstöm upprördes också över Billströms uttalande:

”’Blandade flöden’ ’Minska volymerna’ – går det att avhumanisera människor mer än Billström gör nu i #agenda”, skrev han på Twitter.

Även inom Moderaterna finns splittringar i frågan om minskad invandring. Moderata ungdomsförbundet, MUF, har tagit tydligt avstånd från Billströms uttalande. I ett pressmeddelande skriver ordförande Erik Bengtzboe:

”Migrationsminister Billström ger en syn på ett framtida stängt Sverige som inte stämmer överens med varken de direktiv som arbetsgruppen har fått från partistyrelsen eller den syn vi har på ett framtida öppet och tolerant Sverige”.

Men Billström själv förnekade under utfrågningen i Agenda att hans uttalande skulle ha någonting att göra med Sverigedemokraternas ökade stöd i opinionen.

– Om vi skulle forma vår politik efter opinionen för andra partier vore vi illa ute. Syftet med vår arbetsgrupp är att ta ut kursen inte bara inför nästa val utan inför hela nästa mandatperiod. Vi måste arbeta så. Om våra system för integration och migration ska bli hållbara måste vi börja arbetet nu, sa han under programmet.

 

M:s förslag ”urholkar asylrätten”

Statsvetaren och professorn Ulf Bjereld är kritisk till moderaternas förslag om att minska invandringen. Han tror att det kan öka stödet för Sverigedemokraterna och ser en risk i att fler partier nu kommer att lyfta minskad invandring som en valfråga.

– Det är bekymmersamt att Moderaterna blir ett parti som jämte SD driver frågan om minskad invandring i riksdagen. Om det blir en valfråga finns dessutom risk för att andra partier följer efter, säger Ulf Bjereld, statsvetare och aktiv i Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Hur tror du att det kommer att påverka stödet för Sverigedemokraterna nu när även Moderaterna vill se minskad invandring?

– Det gynnar SD att deras enda fråga lyfts. Forskning visar att när invandring blir en valfråga ökar stödet för högerpopulistiska och främlingsfientliga partier.

Vilka andra problem ser du med det här?

– Det urholkar asylrätten, vilken är en mänsklig rättighet som inte går att bevilja utifrån olika bestämmelser om volymer för invandring. När det gäller invandringspolitiken bör politikerna istället diskutera sociala problem och resursfördelning. Då blir det en fördelningspolitisk debatt som kan diskuteras på den politiska höger- och vänsterskalan, vilket utesluter SD från debatten.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu