Fria Tidningen

Kritik mot hårdare gränsövervakning

Det nya övervakningssystemet Eurosur planeras att införas redan i år. Tanken är att det ska stoppa illegal invandring och internationell brottslighet. Men förslaget möter kritik från både opposition och allians.

Det var i december 2011 som Europakommissionen presenterade förslaget om Eurosur, som syftar till att stärka EU:s gränsbevakning. Bland annat ska förarlösa plan, så kallade drönare, användas för att upptäcka båtflyktningar i Medelhavet.

EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP) är kritisk till förslaget, som kan börja gälla redan i år.

– Jag är tveksam till hela konceptet. Vi gröna gillar varken principen eller syftet med Eurosur. Det är bisarrt att använda pengar och teknik till att hindra människor från att komma in i Europa. säger han.

Det övergripande syftet med Eurosur är att "minska antalet olagliga invandrare som tar sig in i EU utan att upptäckas" och att förebygga gränsöverskridande brottslighet.

Men många parlamentariker vill att den nya tekniken istället ska användas för att rädda liv. EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP), har drivit det kravet sedan i höstas.

– Det är viktigt att använda den teknik som finns i dag för att på ett säkert sätt kunna garantera människors säkerhet. Det främsta målet med Eurosur ska vara att rädda liv, något som vi i EU-parlamentet arbetar för, säger hon.  

Men Joakim Larsson, som är pressekreterare hos EU-kommissionären Cecilia Malmström (FP), menar att det nuvarande förslaget visst handlar om att rädda liv och att debatten snarare handlar om hur det ska uttryckas i lagtexten.

– Det är inte så enkelt som att vissa vill rädda liv och andra inte. Hela syftet med Eurosur är att bättre kunna upptäcka och hjälpa människor på flykt. Vissa parlamentariker vill ha en bokstavlig skrivning i lagförslaget medan ministerrådet inte tycker att det behövs, säger han.

I början av februari ska frågan om Eurosur upp för omröstning i parlamentet, därefter ska beslutet behandlas i EU:s minterråd. Tanken är att det ska börja gälla redan i år. Men Carl Schlyter (MP) tänker rösta emot förslaget.

– Jag kommer att rösta nej till förslaget som det ser ut i dag. Hela syftet med Eurosur är att stoppa flyktingar så tidigt som möjligt, innan de hinner nå europeiskt vatten. Det är en väldigt osolidarisk politik.

[email protected]

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu