Högerextrem sajt utövar utpressningsverksamhet | Fria.Nu
Fria Tidningen

Högerextrem sajt utövar utpressningsverksamhet

Den högerextrema sajten Exponerat hänger ut brottsmisstänkta och dömda personer som sedan får betala om deras namn och bild ska tas bort. Samtidigt är männen bakom sajten själva dömda för bland annat pedofili, narkotikabrott och misshandel. Detta avslöjade Researchgruppen, en grupp frilansjournalister som granskar extremhögern, på sin hemsida i dag.

Den främlingsfientliga hemsidan Exponerat.info, som tills nyligen hette Sweden confidential, har snabbt blivit en av de största invandringskritiska uthängningssidorna i Sverige, strax efter de något mer kända Axpixlat och Fria Tider. Det innebär att de i statistiken ligger strax efter SF Bio i besöksantal, skriver Researchgruppen som nu avslöjar att sajten hänger ut brottsmisstänkta personer, ofta med utländsk bakgrund med namn, bild och ibland personnummer och adress. För att få bort materialet får personerna betala, något sajtens huvudman konfirmerar.

– De får betala för våra tjänster. Det är inte utpressning, vi tar inte kontakt med människor, säger mannen till researchgruppen.

Polisen i Gävleborg som just nu hanterar en förtalsanmälan mot sajten menar att förtal i sociala medier är någonting som eskalerar men är osäker på om utpressningsverksamheten är olaglig.

– Moraliskt är det ju förkastligt. De rättar till ett problem –om de får betalt. Men juristerna får sätta sig ner och kolla på om det är brottsligt, säger Mikael Hedström som är presstalesman på Polismyndigheten i Gävleborgs län som tror att det snart kommer ställas krav på skärpt lagstiftning och bättre samordning.

På sajten står det att läsa att redaktionen vill belysa ”invandringsproblem, korrupt media och grövre kriminalitet” men sanningen är att brotten finns på närmare håll än kanske läsarna inser. Huvudmannen är bland annat dömd till fängelse för sexuellt utnyttjande av flera underåriga flickor, sexuellt ofredande och barnpornografibrott. Enligt en dom i Svea hovrätt 2001 drabbades flickorna mycket svårt av övergreppen, med år av ångest och terapi som följd. Han är även dömd för bland annat överträdelse av besöksförbud, skadegörelse och misshandel. De andra två personerna som drivit sajten, varav en nu hoppat av, är bland annat dömda för stöld, narkotikabrott, bokföringsbrott och rattfylleri.

Artiklarna på Exponerat.info är ofta tagna från andra tidningar, men skrivs om och är ofta öppet nedlåtande mot människor med annan bakgrund än svensk. De säger sig vara vänligt inställda till Sverigedemokraterna och vilja ”berätta sanningen”, men de vill inte skylta med vilka som driver den. Sajten saknar såväl utgivarbevis som ansvarig utgivare.

Annons

Rekommenderade artiklar

EU dömer ut vargjakten

EU:s miljökommissionär Janez Potocnik uppmanar miljöminister Lena Ek och den svenska regeringen a

Fria Tidningen

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu