Konstnär i kamp mot korruptionen | Fria.Nu
Fria Tidningen

Konstnär i kamp mot korruptionen

Den prisbelönade kenyanske graffitikonstnären och fotografen Boniface Mwangi har lanserat en hemsida där korruptionsanklagelser mot högt uppsatta politiker finns samlade. Sajten har på kort tid rönt stor uppmärksamhet i landet.

Sajten MaVulture.com, vars namn syftar på ett lokalt uttryck för "många gamar", sjösattes i mitten av november och har snabbt blivit en av de mest besökta i Kenya. Den syftar till att samla information om skumraskaffärer och andra skandaler som landets högsta politiska klass anklagas för att ha varit involverade i.

Bakom projektet står konstnären Boniface Mwangi, som blivit känd för sina stora politiska graffitimålningar runtom i Nairobi. Han är också känd för sina fotoutställningar där han dokumenterade det våld som bröt ut i landet efter det omtvistade presidentvalet i slutet av 2007. En våldsvåg där närmare 1 200 människor dödades och 600 000 människor tvingades överge sina hem.

Mwangi är 29 år och frilansfotograf. Vid två tillfällen har han mottagit en utmärkelse från CNN för de foton han tog i samband med upploppen efter det omtvistade valet.

Hans nya sajt innehåller för närvarande information om 17 kenyanska politiker, som bland annat kopplas samman med penningtvätt, markstölder, narkotikahandel och mord. Förutom artiklar om de utpekade politikerna innehåller sajten även videoklipp samt efterlysningsaffischer i vilda västern-stil som kan laddas ned och skrivas ut.

Från sin arbetsplats i Nairobi berättar Mwangi för IPS att syftet med det nya projektet är att föra ut information till befolkningen om det bagage många av landets politiska ledare bär med sig inför det kommande presidentvalet.

– Vi kommer att offentliggöra all information om alla inom regeringen, alla fall av korruption de kopplats till, och alla anklagelser som riktats mot dem, säger Mwangi.

På organisationen Transparency Internationals senaste lista över korruptionen i världen hamnade Kenya på plats 154 av 183 jämförda länder. Mwangi påpekar att det under många år har varit samma personer som varit involverade.

– Innan du går och röstar så kan den här plattformen erbjuda dig information. Den gör det möjlighet att jämföra dem med oss, och när de säger "vi står samman", så kan vi se att det inte stämmer. Våra barn går inte i utländska skolor, och vi äger inga villor i Storbritannien.

Mwangi berättar att hans politiska aktivism väcktes av den frustration och ilska han kände efter att ha bevittnat våldsvågen efter presidentvalet 2007. Två år senare organiserade han en fotoutställning som turnerade runt om i landet för att påminna befolkningen om vad som hade skett.

Mwangis ilska över korruptionen fick honom senare att organisera en grupp konstnärer som tillsammans började måla stora graffitimålningar i huvudstaden där landets politiska elit pekas ut som gamar, samtidigt som befolkningen kritiseras för att de fortsätter att rösta på samma ledare gång efter gång.

Många av målningarna har tagits bort av myndigheterna, men en av de mest typiska finns fortfarande kvar på en vägg nära marknaden i centrala Nairobi. På denna muralmålning sitter en man med ett gamhuvud på en tron. Mannen har en tekopp i den ena handen och den andra fastkedjad vid en resväska. I en tankebubbla ovanför mannens huvud står det: "De plundrar, våldtar, bränner och mördar till mitt försvar. Jag stjäl deras skatter och deras jordar, men idioterna röstar på mig i alla fall".

– Vet du vad gamarna gör? frågar taxichauffören Kimani Jong Kimani Nganga som stannat sin bil för att titta på grafftimålningen.

– De äter kött. Ända sedan valet har vi haft politiker som äter oss. Det borde vi ändra på.

Mwangi säger att han vill provocera fram just den typen av reaktioner hos befolkningen, eftersom bristen på öppen ilska från vanliga kenyaner bara leder till mer korruption. Han menar att en orsak till tystnaden är att många är rädda för att offentligt säga vad de egentligen tycker. Av det skälet planerar Mwangi att anordna en demonstration där alla deltagare är maskerade.

–Detta land är litet, de flesta företag ägs av politiker och gamar, och många oroar sig för konsekvenserna om de skulle protestera att de skulle få sparken från sina jobb. Om de bär masker så kan människor verkligen visa vad de tycker, säger Mwangi.

Annons

Rekommenderade artiklar

President anklagas för kupp

Stora protester väntades i Egypten på fredagen efter att president Mohammed Morsi utfärdat en konstitutionell deklaration som i princip ger honom oinskränkt makt fram tills en ny grundlag har skrivits.

Fria Tidningen

Storpolitik på 365 km2

Gazaremsan är inte större än Kungälvs kommun men rymmer hela Mellanösterns motsättningar. De gångna dagarnas krig kan ses som ett blodigt test av ländernas positioner, skriver Daniel Silberstein i en kommentar.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu