Fria Tidningen

Ofog firar tioårsjubileum

Hallå där Martin Smedjeback, aktivist i det antimilitaristiska nätverket Ofog, som i år firar tioårsjubileum. Nätverket har under tio år arbetat med direkta aktioner för en fredligare värld.

Grattis, hur firar ni det här?

– Tack! I helgen firade vi med ett årskonvent i Umeå där hela nätverket träffades. Vi åt en fin trerättersmiddag som avslutades med en vegansk tårta. 

Vilken betydelse har Ofog haft för den antimilitaristiska kampen?

– Våra metoder med civil olydnad och ickevåld har engagerat många. Vi har skapat en samhällsdebatt för frågor om militarism och vapenexport, från att vi internationellt började med att uppmärksamma kärnvapen till att vi nationellt har protesterat mot svenska vapenfabriker och satt fokus på Sveriges militära övningsområden. 

Vilken aktion har varit mest minnesvärd?

– Det största för mig har varit våra avrustningsaktioner, när vi har gått in och hamrat och filat på vapen som skulle ha gått till vapenexport. Att vara aktiv i Ofog har öppnat en dörr för ett långsiktigt engagemang och gett mig en väldigt god plattform att verka från. För många av oss inom Ofog är samhällsengagemanget en huvuduppgift som styr våra liv. 

Hur ser ni på framtiden?

– Vi kommer att fortsätta jobba. På längre sikt hoppas jag så klart att vi ska få ett totalstopp av svensk vapenexport. Ett positivt steg på vägen skulle vara om riksdagen beslöt att förbjuda vapenexporten till diktaturer. Jag hoppas att vi i framtiden kommer att kunna göra ännu fler aktioner som bidrar till ett fredligare Sverige.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu