Global rättvisa nu vill stoppa den gröna kapitalismen | Fria.Nu
Fria Tidningen

Global rättvisa nu vill stoppa den gröna kapitalismen

Under det internationella miljömötet som regeringen höll i veckan kom miljöministern ut som varm förespråkare av ”den gröna ekonomin” – en kritiserad marknadslösning på klimat- och miljökriserna som kan få sitt genombrott i juni.

– Det är en strålande morgon. Väldigt historisk på flera sätt: det är 40 år sedan mötet i Stockholm 1972, och det är ungefär 40 år till 2050, när vi ska ha prickat av alla punkter på listan.

Miljöminister Lena Eks ord i måndags, då det internationella miljömötet i Stockholm drog igång, var stora – och samtidigt lika bekanta som de många stabila slipsknutarna i konferenslokalerna, de olika nyanserna av mörka kostymer, och de artiga fraserna från talarstolen (”Jag vill tacka Hans majestät Konungen för hans mångåriga miljöengagemang”). Det var ännu ett sådant möte om miljöproblemen och klimatet där orden så lätt tappar sin mening; eller, för att vara tydligare, där den politiska kampen bakom orden så ofta slätas över.

Ändå var det kanske ett historiskt möte som Lena Ek och biståndsminister Gunilla Carlsson arrangerade. För det markerade slutet på en era, och början på en ny. De äldre och luttrade konferensdeltagarna visste förstås redan om det, och de kanske ännu naiva ungdomarna som bjudits in snappade säkert upp det: i anförande efter anförande smög sig två små ord in: ”grön” och ”ekonomi”. Ord som, beroende på vem man frågar, kommer rädda oss från klimatundergång, alternativt förstöra världen genom att privatisera allt.

Den globala uppvärmningen har kallats marknadsekonomins största misslyckande, och ett antal ledande företagare, finansmän, politiker och organisationer har dragit slutsatsen att marknaden måste korrigeras för att inbegripa det som ekonomer brukar kalla externa effekter; en produkts miljöförstörelse, klimatpåverkan och resursanvändning ska också räknas in i priset. En sådan grön ekonomi är på ett sätt en logisk fortsättning på den ekologiska, rättvise- och klimatmärkning som breder ut sig i våra affärer.

– Vi går från enstaka förbud till att tänka mer på samhällsförändring – så beskriver Lena Ek övergången från den hållbara utvecklingen till den gröna ekonomins, innan hon påpekar att det är av största vikt att Sverige jobbar för att den gröna ekonomin får ett genombrott under Riomötet i juni.

Problemet för miljöministern är att den gröna ekonomin har kritiker, som bland annat undrar vem som kommer att tjäna på den nya ordningen. Därför talar Ek precis som många andra företrädare nu om en ”inkluderande grön ekonomi,” för att poängtera att ”alla ska få del av ingenjörsrevolutionen”.

Efter att Lena Ek och biståndsminister Gunilla Carlsson talade inför dussintals journalister i måndags så ordnades en annan presskonferens några hundra meter därifrån, längst bak i hörnet på en restaurang. Ingen journalist såg ut att ha hittat dit, men argentinaren Diego Montón, var där. Montón representerar den internationella småbondeorganisationen Via Campesina, som samlar omkring 200 miljoner bönder, och menar att ”den gröna ekonomin” kommer att innebära en fortsatt privatisering av miljön, naturresurser, land, vatten och mat.

– I Latinamerika kommer en av de stora konsekvenserna av detta att bli fortsatt landgrabbing, som kommer att tvinga bort folk från sina hem och skapa mer hunger.

Drygt ett tjugotal personer lyssnade på Diego Montón. De flesta tillhör Global rättvisa nu, ett nätverk med ett fyrtiotal organisationer som startade 2010 för att ”samla den svenska miljö- och solidaritetsrörelsen.” I år inriktar de sitt arbete på Rio+20, det stora miljötoppmötet i Rio i juni som Stockholmsmötet i veckan är en informell och liten förlaga till. Medan många på Stockholms miljömöte hoppas att den gröna ekonomin får sitt genombrott på Rio+20 arbetar Global rättvisa nu för att stoppa vad de kallar den gröna kapitalismens framfart.

– Företag har tillsammans med stater och FN tagit fram ”den gröna ekonomin” och nu diskuterar de hur den ska utformas. De folkvalda fungerar som marionetter för företagens intressen, säger Kim Moberger, som är aktiv i nätverket, och pekar mot konferenslokalerna intill.

Hon menar att miljömötena inte längre handlar om miljö.

– Politikerna kan inte säga: ”nu ska vi prata om hur vi får företagen att tjäna mer pengar,” utan i stället pratar man om hållbarhet och såna saker. Det är en lek med ord. Ett sätt att lura människor.

Fakta: 

VÄGEN TILL RIO+20:

1972 arrangerades ett stort miljömöte i Stockholm, som sedan dess har kallats den hållbara utvecklingens födelseplats. Stockholmsmötet föranledde det stora miljötoppmötet i Rio de Janeiro 20 år senare, som i sin tur la grunden till FN:s strukturer för miljö- och klimatsamtal, som de i Köpenhamn 2009 och Durban 2011.

I juni i år hålls nästa miljötoppmöte, även då i Rio, och Stockholmsmötet i veckan var en informell introduktion till Rio+20-mötet, som väntas ta emot en majoritet av världens statschefer och på allvar introducera den gröna ekonomin.

Annons

Rekommenderade artiklar

KD försenar slopat steriliseringskrav

Imorgon väntas riksdagen besluta att vänta ett år med att stoppa det hårt kritiserade steriliseringskravet vid juridiskt könsbyte. Så lång tid tar det att göra alla ändringar på ett juridiskt korrekt sätt, menar regeringen. Men transpersoner avfärdar argumentet och säger att fler personer nu kommer tvångssteriliseras.

Fria Tidningen

Ny vapenexportlag riskerar att bli försenad och tandlös

Regeringen beslutade förra veckan hur arbetet med att ta fram en ny vapenexportlag ska se ut. En parlamentarisk kommitté ska utreda frågan i två och ett halvt år, och hälften av ledamöterna utgörs av socialdemokrater och moderater – uppgifter som möter kritik från Svenska freds.

Fria Tidningen

Global aktionsdag inför Rio-mötet

I morgon, tisdag den 5 juni, firas Världsmiljödagen. Motståndare till ”den gröna ekonomin” - som kan få sitt genomslag på miljötoppmötet i Rio som börjar den 18 juni - passar på att ordna en global aktionsdag. En av organisatörerna i Sverige är Ellie Cijvat på Jordens vänner.

Fria Tidningen

Missvisande statistik om sexuell exponering på nätet

”En av fem unga exponerar sig sexuellt på nätet,” var Dagens nyheters förstanyhet i söndags. Nyheten saknar grund, menar Jan Strid, lektor på Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet.

Fria Tidningen

Nya beteskrav kan ge kortare utevistelse

Jordbruksverket vill ändra beteskraven för mjölkkor, för att göra de mer flexibla. Djurens rätt menar att det skulle främja mjölkindustrins vinstintressen, på bekostnad av kornas välmående.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu