En tvivelaktig propagandaseger | Fria.Nu
Fria Tidningen

En tvivelaktig propagandaseger

Helgens F1-lopp i Bahrain blev knappast den propagandaseger som landets regering hade önskat. Istället överskuggades det av bojkottkrav och protester - och förnyat våld som ledde till minst ett dödsfall bland demonstranterna.

Arrangörernas av helgens formel 1-lopp utanför Bahrains huvudstad Manama kunde dra en lättnadens suck på söndagen. Trots hård kritik från människorättsorganisationer, krav på bojkott från den politiska oppositionen och våldsamma kravaller på flera håll i landet kunde de kontroversiella tävlingarna genomföras utan större störningar. Men för diktaturen i Bahrain var det en tvivelaktig seger. Om något har formel 1-cirkusen åter riktat strålkastarljuset mot landets bortglömda demokratirörelse och regimens ännu pågående repression.

Syftet var naturligtvis det omvända: att visa för omvärlden att situationen i landet nu återgått till normalitet, efter att massprotesterna mot kungafamiljen i det lilla ö-riket under förra våren slagits ner med våld – med stöd av militär från Saudiarabien. I huvudstaden Manama pryddes husväggar av reklamaffischer för tävlingarna med sloganen ”en nation enad i firande”. Men arrangemanget blev inte den publiksuccé som regimen och arrangörerna hopats. Enligt officiella siffror var antalet besökare 28 000, jämfört med fler än 100 000 förra gången loppet hölls år 2010. Och varken glamouren kring tävlingsbanan eller regimens strategi att stänga ute många nyhetsbyråer och tv-team – samtidigt som horder av motorsportjournalister välkomnades – kunde förhindra att rapporteringen i stor utsträckning handlade om de politiska protesterna och våldet.

På fredagen gick tusentals demonstranter ut på gatorna och dagen därpå fortsatte protesterna i flera förorter och byar. En person uppges ha dödats när polisen sköt med hagel mot demonstranter i byn Sahkhura under natten mellan fredagen och lördagen. Samtidigt förhindrade en massiv polisinsats alla demonstrationer från att nå de centrala delarna av huvudstaden. Ett nyhetsteam från brittiska Channel 4 News som greps och utvisades efter att ha lämnat tävlingsbanorna för att söka upp protesterna kunde efteråt vittna om verkligheten utanför formel 1-bubblan.

– Vi åkte till några av de områdena och insåg att polisen fanns överallt. Det var bepansrade polisbilar i varje gathörn. Ungdomarna kunde inte lämna de där kvarteren, säger TV-kanalens reporter Jonathan Miller till ABC News.

Den interna oppositionens kampanj för en bojkott av formel 1-loppet har fått ett stort internationellt genomslag, trots att maningarna inte hörsammades. Därmed har de också tydligt demonstrerat västvärldens dubbla måttstockar när det gäller arabvärldens diktaturer. Något som Storbritanniens konservative premiärminister David Cameron gav prov på när han försvarade genomförandet av tävlingarna i Bahrain.

– Vi måste vara tydliga med att Bahrain inte är Syrien, Det finns en reformprocess och den här regeringen stödjer de reformera och vill hjälpa till att främja dem, säger han till BBC.

En mer kritisk syn på reformerna i Bahrain framfördes av Amnesty international i en rapport som publicerades förra tisdagen. Enligt rapporten skrapar reformerna bara på ytan, och har inte lett till upprättelse för de som utsattes för övergrepp när regimen slog ner massprotester i centrala Manama med våld i februari och mars förra året.

– Myndigheterna försöker ge en bild av att landet är på väg att reformeras, men vi fortsätter att få rapporter om tortyr och onödigt och överdrivet våld mot demonstrationer, säger Hassiba Hadj Sahraoui, Amnestys vicechef för Mellanöstern och Nordafrika.

Protesterna och våldet i Bahrain lär också fortsätta, långt efter att formel 1-stallen, sportjournalisterna och idrottspamparna återvänt hem.

På måndagen samlades uppemot 15 000 människor för att delta begravningståget för den 36-årige Salah Abbas Habib, demonstranten som sköts ihjäl av polisen i lördags. Enligt anhöriga och aktivister hade polisen vägrat att lämna ut kroppen så länge tävlingarna pågick för att undvika att begravningen skulle förvandlas till en massprotest.

Under tiden kunde formel 1-chefen Bernie Ecclestone kosta på sig en dos cynism när han slog fast att våldet i Bahrain knappast kommer att skada motorsportens framtid i Mellanöstern.

– Du vet vad de säger – det finns ingen dålig publicitet, säger han till Reuters.

Frågan är om kungahuset i Bahrain håller med.

Fakta: 

<h2>Läs också: <a href="http://www.fria.nu/artikel/92972">"Danmark pressar Bahrain om livstidsdömd - svenska UD avvaktar"</a></h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2018 Fria.Nu