Fria Tidningen

Rolig och fascinerande inblick i Julian Assanges värld

Den 20 december 2010 skrev den australiske nätaktivisten Julian Assange, WikiLeaks grundare och karismatiske frontfigur, på ett kontrakt med en brittisk förläggare om att skriva en bok. Den skulle publiceras nästföljande år och tanken var att den skulle vara hälften självbiografi, hälften manifest. Högtidligt fastslog Assange att han hoppades att boken skulle bli ”ett av vår tids förenande dokument. I denna personligt hållna text tänker jag förklara vår globala kamp för att tvinga fram ett nytt regelsystem mellan folken och deras regeringar.”

När Assange hade läst det första utkastet till boken sade han illavarslande: ”Memoarer är prostitution.” I juni 2011, när 38 förlag över hela världen hade köpt rättigheterna till boken, berättade Assange att han ville säga upp avtalet. Förlaget valde trots det, och trots att boken är ett första utkast, att publicera.

Faktum är att Memoarer är prostitution är den femte boken om Assange och hans skapelse WikiLeaks. En av dem är skriven av forna kollegan, Daniel Domscheit-Berg, som under förnedrande former fick lämna WikiLeaks. I boken WikiLeaks – historien bakom sajten som förändrade en hel värld (Forum, 2011) redogjorde han för alla Assanges brister och olater.

Domscheit-Berg låter i sin bok stundtals som en försmådd älskare som inte riktigt kan dölja att känslorna inte hunnit svalna. Han läckte som ett såll. Julian var elak mot Domscheit-Bergs katt. Julian åt oftast med händerna och bytte sällan kläder. Han tog stor plats på dansgolvet. Ingen kunde som Julian sitta så koncentrerad framför datorn, nästan som i trans. Han var udda och genial, men också en allt mer paranoid och storhetsvansinnig översittare.

Med Memoarer är prostitution har Assange fått möjlighet att teckna sin version av den många gånger berättade historien om honom och WikiLeaks. Domscheit-Berg avfärdas helt kort som ”ett riktigt fan” och ”lite underlig”. Assanges berättelse är mycket ojämn, men våldsamt underhållande. Han gör inte mycket för att korrigera det porträtt Domscheit-Berg tecknat. Han gör inte mycket för att dölja att han har väldigt höga tankar om sig själv.

Spökskrivaren har tydligtvis bearbetat texterna om Assanges barn- och ungdom. Han växte upp i en brokig vänstermiljö utan sin biologiska pappa. Att ifrågasätta ingick som en naturlig del av uppfostran. En av styvfäderna tillhörde den ökända sekten Familjen, en man som Julian och hans mamma tvingades fly ifrån åtskilliga gånger.

Liksom barn- och ungdomsåren skildras åren som datahackare levande och ofta humoristiskt. Man får en bakgrund till hur Assange och andra hackers formade sina kryptoanarkistiska idéer. I själva verket framstår det som om den verkliga drivkraften ursprungligen var spänningen, att utmana regeringar och storföretag, snarare än några idéer om en mer öppen och rättvis värld.

Memoarer är prostitution är bitvis väldigt pratig och lös i konturerna. Berättelsen tar abrupt slut vid tiden före vad som kom att kallas Cablegate, publiceringen av mängder av läckt korrespondens från USA:s beskickningar världen över. Ungefär en fjärdedel av boken utgörs av ett appendix med utdrag ur olika läckor. De finns tillgängliga på nätet.

Trots att Memoarer är prostitution bara är ett utkast och har ett ofärdigt drag är den bitvis oerhört fascinerande. Men den bästa och mest solida boken i ämnet är än så länge WikiLeaks: Inside Julian Assanges war on secrecy av David Leigh och Luke Harding.

Fakta: 

Litteratur

Memoarer är prostitution AV Julian Assange Översättning Patrik Hammarsten och Johan Sjöstrand Förlag Norstedts

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Regnbågsrörelsen har triumferat

Lagom till Stockholm Pride utkommer Seger, en mästerlig historik över den amerikanska gayrörelsens framväxt. Ola Wihlke är drabbad.

Fria Tidningen

Små stunder av lycka med Sjöberg

Fredrik Sjöberg (f. 1958) är uppvuxen i Västervik men bor sedan länge på Runmarö i Stockholms skärgård. Hans inte helt spikraka karriär är som klippt och skuren för en essäist. Han läste biologi i Lund, företog planlösa resor runt jorden och försökte likt sin far bli fotograf, men det mesta tydde på att han var ämnad för skrivandet, inte minst populärvetenskap och litteraturkritik.

Fria Tidningen

Dickens ännu stark

I går var det på dagen 200 år sedan Charles Dickens (1812–1870) föddes. Jubileet firas med nyutgåvor, teateruppsättningar, uppläsningar, festivaler – bara i USA finns tre stycken – statyer, frimärken, minnesmynt och annan memorabilia.

Fria Tidningen

En rysare om det auktoritära Europa

I februari år 2000 tog den österrikiske politikern Jörg Haider (1950–2008) som ledare för högerradikala FPÖ plats i en koalitionsregering. Partiet, som då betraktades som högerextremt, hade blivit näst största parti med hela 27 procent av rösterna. De då 14 övriga länderna i EU reagerade kraftfullt.

Fria Tidningen

Välformulerad kritik av marknadsfundamentalismen

1995 tilldelades Robert Lucas ekonomipriset till Alfred Nobels minne. Några år senare hävdade han att den ekonomiska vetenskapen lärt av 1930-talets depression. Nu var det nya tider, eftersom det ”centrala problemet, att förebygga depression, i praktiken är löst.”

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu