"Åt helvete med normala människor" | Fria.Nu
Fria Tidningen

"Åt helvete med normala människor"

Hösten 2008 gick den amerikanska investmentbanken Lehman brothers, grundad år 1850, i konkurs. Med skulder på 613 miljarder dollar var det den största konkursen i USA:s historia och den anses ha bidragit till att förstärka finanskrisen.

Filmen Margin call, med Kevin Spacey i huvudrollen, bygger på Lehman brothers konkurs och skildrar huvudaktörerna på en investmentbank under det dygn då de först inser att företaget befinner sig i svår ekonomisk kris. Finansvärldens kostymklädda män får här ett annat ansikte än Gordon Gekkos i Wall street (1987). Männen i Margin call är utan tvekan giriga och vana att strö pengar omkring sig, men de flesta av dem är ändå förhållandevis godsinta människor. De vill göra det rätta i en omgivning där det är näst intill omöjligt att skilja rätt från fel, de betalar sina räkningar (som dock är betydligt högre än gemene mans) och försöker göra sitt jobb så gott det går. Man skulle kunna säga att de framställs som männen som utför kapitalismens extremt välbetalda skitjobb.

Filmens sensmoral – som dock inte är kraftfullt uttalad, jag slås av tanken att regissören J.C. Chandor inte riktigt vågar säga det med hög röst – är att felet ligger i själva det ekonomiska systemet.

För en dryg vecka sedan gick EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn ut med en varning för hög svensk belåning och obalanser i den svenska ekonomin. Våra hushåll hör till de högst belånade i hela EU, och det finns risk för en bostadsbubbla. Vid en eventuell svensk kris orsakad av för hög privat belåning skulle kapitalismen förstås återigen ifrågasättas. Men i hur stor utsträckning är den som håller tummarna för aktieportföljen och har stora lån medskyldig vid en eventuell kollaps? Den som i väst lever ett liv som ur flera aspekter är belånat?

I en minnesvärd scen i Margin call kör mellanchefen Will Emerson (Paul Bettany) cabriolet genom New York i gryningen och pratar med sin medpassagerare, en ung finansvalp spelad av Penn Badgley. Denne är tårögd över att han kommer att förlora sitt jobb, men reflekterar samtidigt över att finanskrisen kommer att påverka miljontals människor. Normala människor, inte såna som dem.

Will sprätter ut cigaretten över vägbanan och läxar upp valpen. Han förklarar att människor vill fortsätta att leva med sina belånade hus och bilar, en livsstil som de egentligen inte har råd med, och att det är finansmännens jobb att se till att de kan göra det: ”Utan oss skulle världen bli rättvis fort som fan, och det är det ingen som egentligen vill. De vill ha vad vi kan ge dem, men samtidigt kunna fortsätta att känna sig oskyldiga och låtsas att de inte förstår vart pengarna kommer ifrån. Det är ett värre hyckleri än jag kan svälja, så åt helvete med normala människor.”

Margin call har biopremiär 16 mars.

Fakta: 

<h2>I hur stor utsträckning är den som håller tummarna för aktieportföljen och har stora lån medskyldig vid en eventuell kollaps?</h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

Med klasstänk i systemet

Föreningen Arbetarskrivare delar årligen ut ett stipendium på 5 000 kronor. I år går det till Helena Gillinger från Stockholm.

Fria Tidningen

Romantisk komedi om hbt-boende

Bitte Andersson, som tidigare gjort filmen Dyke Hard, är aktuell med en seriebok om ett äldreboende för hbt-personer.

Göteborgs Fria

© 2018 Fria.Nu