Fria Tidningen

Lärarnas riksförbund kräver vinststopp i skolan

125 miljoner kronor. Så mycket har sex friskolebolag fört ut i koncernbidrag till sina moderbolag, visar en granskning som Lärarnas riksförbund har gjort. Nu kräver de stopp för riskkapitalbolag att äga bolag som bedriver skolverksamhet – ett krav som Socialdemokraterna nu hänger på.

Lärarnas riksförbund, LR, har i en ny rapport tittat på ett antal friskolebolags vinstutdelning och andra inkomstöverföringar till rikskapitalbolag. Undersökningen visar att sex bolag har fört över totalt 125 miljoner kronor i koncernbidrag eller liknande till sina moderbolag.

– Vi känner till sedan tidigare att friskolor går med stora vinster och under hösten har det pågått en diskussion, om framför allt vårdbolag, som för ut stora vinster till riskkapitalbolag. Då har vi beslutat oss för att titta på samma sak inom skolområdet. Och det handlar inte om några småpotatisar utan det är stora summor pengar som kunde ha använts till att återinvestera i verksamheten och höja lärarlönerna, säger Metta Fjelkner, förbundsordförande på Lärarnas riksförbund.

Undersökningen visar också att vinstmarginalen bland friskolebolagen är högre än inom den privata vården. Vinstmarginalen bland de stora privata vårdbolagen ligger på mellan 9 och 15 procent jämfört med exempelvis vårdbolaget Carema där marginalen ligger på mellan 3 och 6 procent.

– Det är orimliga vinstnivåer när det finns skolverksamhet i landet i övrigt som går med stora underskott. Skolan är inte en privat angelägenhet utan samhällets angelägenhet, säger Metta Fjelkner.

Hon kräver att man ser över både skattelagstiftningen och skollagen för att stoppa bolag att ta ut så stora vinster och att kortsiktiga riskkapitalbolag helt förbjuds att äga företag som bedriver skolverksamhet.

Vänsterpartiet har tidigare varit det enda riksdagspartiet som helt ville förbjuda riskkapitalbolag att äga bolag som driver friskolor. I våras beslutade Miljöpartiet, på sin partikongress, att de vill förbjuda företag att driva skolor i vinstsyfte – ett krav som Socialdemokraterna nu hänger på. Socialdemokraterna vill att Skolinspektionen ska kunna göra en tillståndsprövning av ägaren och ägarens ambitioner och om de inte bedöms som långsiktiga ska de vägras tillstånd.

– Det är ganska enkelt att ändra regelverket och säga att Skolinspektionen har rätt att säga nej till kortsiktiga riskkapitalbolag som bara vill äga skolor fem till sju år och sedan sälja dem vidare. Den typen av ägare behöver vi inte i svensk skola, säger Mikael Damberg (S), skolpolitisk talesperson till Ekot, på onsdagen.

Efter höstens debatt om riskkapitalbolag inom vården har finansminister Anders Borg påbörjat en utredning om att ändra skattelagstiftningen för att hindra att riskkapitalbolagen kan föra ut vinster obeskattat ur landet. Samtidigt pågår en parlamentarisk utredning där man ser över villkoren för friskolor och om friskoleägares rätt att ta ut vinst om de missköter sig ska begränsas.

Moderaternas skolpolitiske talesperson Margareta Pålsson, som sitter i utredningskommittén, tycker inte att friskolor ska kunna föra ut så stora pengar som LR:s rapport visar. Men om man ska förbjuda riskkapitalbolag att driva skolverksamhet vill hon inte svara på.

– Det är alltid lätt att säga så som oppositionsparti, utan insikt. Socialdemokraterna hade möjlighet att stoppa det här på sin tid vid makten, vilket de inte gjorde. Vi måste vänta och se vad Borgs utredning och den parlamentariska utredningen visar. Jag hoppas att det går fort så att vi får se ett slut på det här, säger hon.

Den parlamentariska utredningen ska lämna sitt förslag senast i november i år. Förslaget om en stopplagstiftning för ränteupplägg väntas presenteras under våren. Men Metta Fjelkner tycker inte att det är tillräckligt.

– Vi menar att man måste tillsätta ytterligare en utredning och att man måste bredda utredningarnas uppdrag med nya tilläggsdirektiv. Vi vill även att utredningen ska inkludera vinstutdelning och en översyn av olika bolagsformer och se över ägandeformerna, och se om de är rimliga.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu