Fria Tidningen

Bildt: ”Bör omedelbart släppas på fri fot”

På onsdageftermiddagen kallade utrikesminister Carl Bildt (M) till presskonferens med anledning av domen mot de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. Enligt honom gör regeringen allt de kan för att få de båda frisläppta. Jonas Sjöstedt (V) kritiserar regeringen för att agera för sent.

På regeringens hemsida skriver statsminister Fredrik Reinfeldt att man tar allvarligt på domen och att de båda svenskarna bör släppas fria så snart som möjligt.

”Vi analyserar nu domslutet och situationen också i samråd med journalisterna och deras anhöriga. Redan nu tar vi dock kontakt på hög nivå med den etiopiska regeringen i ärendet.”, skriver han.

Carl Bildt säger att det är ett tungt och tydligt uttalande som visar att regeringen tar allvarligt på domen, och som de nu arbetar för ska nå fam till den etiopiska regeringen.

– De var där på ett journalistiskt uppdrag. De bör enligt regeringens mening så snart som möjligt sättas på fri fot, sa utrikesminister Carl Bildt, under presskonferensen.

 

Till Ekot säger Bildt att det nu är viktigt att de är tydliga. Att det handlar om ”tydlig diplomati” och inte ”tyst diplomati”, vilket regeringen fått kritik för att bedriva.

– Vår uppgift är att stödja dem.

Bildt fick också frågor om sina kopplingar till Lundin oil men ansåg det inte vara relevant. Riksdagsledamoten Jonas Sjöstedt (V) håller inte med.

– Det stämmer inte eftersom journalisterna var där för att granska bolagets verksamhet i Ogaden-provinsen, där Bildt suttit i styrelsen. Det här visar att det ännu en gång är olyckligt att vi har en utrikesminister som har sådana här kopplingar i land efter land och försätter sig i jävsituationer.

 

Jonas Sjöstedt (V) säger att det är tydligt att domen handlar om en politisk fråga och att man därför måste lösa den på politisk nivå.

– I går var regeringen tydlig men det kom lite sent. Tvärtemot vad Bildt säger så har man varit otydlig tidigare och Bildt har bromsat frågan på EU-nivå, säger han på torsdagen.

Han hänvisar till protokollet från ett sammanträde med EU-nämnden, den 11 november, där Jens Holm (V) frågade om möjligheten att lyfta frågan i EU för att sätta press på Etiopien. Bildt svarade då att frågan är konsulär:

”De svenska journalisterna är en konsulär fråga som inte riktigt ligger här, men det är klart att det alltid övervägs vilka åtgärder som kan vara lämpliga eller olämpliga. Det sker löpande i samråd med EU i Etiopienfallet liksom i andra konsulära frågor.”, sa han.

 

Till Ekot säger Bildt att han har kontakt med flera ”internationella intressenter” men att han inte har pratat med alla EU:s utrikesministrar, eftersom det är statsministerns sak att säga ifrån den här gången.

– Sverige måste lyfta frågan i EU och dra in USA i frågan. År 2009 hjälpte Sverige USA att få ut två jornalister ur Nordkorea. Om vi kunde hjälpa dem då så kan de hjälpa oss nu, säger Jonas Sjöstedt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu