Fria Tidningen

Billigt vin till ett högt pris

Ackordlöner och svartlistning av fackligt aktiva tillhör vardagen för druvplockare på chilenska vingårdar. Systembolaget lovar en förändring till årsskiftet men kritiseras för att inte inkludera fackförbunden i arbetet.

Nyligen presenterades en FN-ledd studie om situationen för säsongsarbetare i Chile. Enligt studien arbetar 4 av 10 säsongsarbetare i Chile utan kontrakt. Ackordlöner är den vanligaste formen av betalning, enligt Pamela Caro, huvudansvarig för studien.

– 70 procent av alla säsongsarbetare arbetar på ackord. Allt handlar om hur snabbt du jobbar. Om en arbetare har ont i ryggen och plockar hälften av den förväntade vikten druvor, tjänar han också bara halva lönen den dagen, berättar hon.

Inför Pamela Caros presentation av studien har politiker och säsongsarbetare samlats på ILO:s högkvarter i Santiago. Sonia Sagredo, som har arbetat hela sitt vuxna liv på vingårdar och fruktplantage, är också på plats. Stämningen blir tryckt när Sonia får ordet och grabbar tag i mikrofonen.

– Med de lönerna vi har kommer vi aldrig att kunna gå i pension. Enda sättet att nå upp till minimilönen är att jobba övertid och stressa hela dagarna igenom, och ändå är det många som inte får tillräckligt betalt, säger hon.

Ordet släpps fritt och fler säsongsarbetare börjar berätta. De beskriver ett arbete som sliter ut rygg och axlar i förtid för löner som knappt går att leva på. I dag räcker inte minimilönen på motsvarande 2 500 kronor för till försörja en familj, då levnadskostnaderna i Chile i många fall är likvärda med svenska. Sonia Sagredo menar att det tog lång tid innan hon förstod att hon hade rätt att kräva bättre arbetsförhållanden.

– Under många år trodde jag att det var normalt att jobba utan kontrakt. Jag trodde att det var normalt att arbeta långa pass i gassande sol, utan tillgång till rinnande vatten eller toalett, säger hon.

Från svenskt håll är intresset för chilenska viner stort. I Systembolagets sortiment finns totalt 367 chilenska viner, trots ett flertal rapporter om arbetarnas dåliga förhållanden. I dag saknar Systembolaget ett regelverk som garanterar att produkterna i deras sortiment har tillverkats rättvist. Lena Rogeman, ansvarig för rättvisefrågor på Systembolaget, har själv varit på plats i Chile och är medveten om situationen.

– Det är påtagligt att det behövs ett regelverk, framför allt för säsongsarbetarna. Där finns stora brister, och många jobbar under riktigt otrevliga förhållanden, säger hon.

Den första januari 2012 ska Systembolaget tillsammans med de andra nordiska alkoholmonopolen införa uppförandekoden BSCI, Business social compliance Initiative.

– Det kommer att bli stor skillnad. I stadgarna står bland annat att alla ska ha rätt att organisera sig fackligt, att sluta kollektivavtal, om förbud mot barnarbete och krav på att företagen måste betala minst minimilönen, säger Lena Rogeman.

Lena Rogeman tvekar inför frågan om man som konsument kan köpa chilenskt vin med gott samvete, då uppförandekoden ännu inte är implementerad.

– Jag kan varken svara ja eller nej på den frågan. Vad vi kan garantera är att vi gör vårt yttersta för att säkerställa att våra produkter tillverkas under goda arbetsvillkor, svarar hon kort.

BSCI har kritiserats för att inte inkludera fackförbund och internationella organisationer i arbetet. Fokus ligger istället på att företagen frivilligt rapporterar hur de lever upp till koden. Lena Rogeman tar allvarligt på kritiken.

– Vi ser att det är mycket viktigt att lyssna på alla typer av intressentgrupper, inte minst fackföreningarna. Om det är ett problem som kvarstår så måste vi vara än mer aktiva i att ta del av olika intressegruppers situation.

Den FN-ledda studien visar att många säsongsarbetare är rädda för att ansluta sig till fackförbund. Bara två procent av säsongsarbetarna är fackligt organiserade.

Sonia Sagredo är själv engagerad i fackliga frågor, men har betalat ett högt pris.

– För några år sedan jobbade jag på en vingård som gav oss uruselt betalt, så det var därför jag vände mig till facket. Och då började problemen, säger hon.

Några dagar efter att hon inlett samtal med fackförbund och advokater fick hon sparken. Hon gick från gård till gård för att hitta ett nytt arbete, men insåg snart att hon hade blivit svartlistad bland vinodlarna i trakten.

– Det var en kaotisk tid. På vissa gårdar fick jag kanske stanna en månad, på vissa bara en dag. Till slut gav jag ett falskt namn och kunde stanna lite längre, berättar hon.

Sonia SAGREDO jobbar aktivt för att göra sina kollegor mer medvetna om sin rättighet att organisera sig, men vet också att det är lättare sagt än gjort.

– Sitter du där med familj och huslån är det inte så lätt. Om man vänder sig till facket med klagomål så står man utan arbete, utan mat på bordet, berättar hon.

Sonia Sagredo har hört talas om att Systembolaget ska ställa hårdare krav på de chilenska vinproducenterna, men är skeptisk till om det kommer bidra till en förändring.

– När de pratar om rättvis handel känns det som ett skämt. Om de verkligen brydde sig om vår situation skulle det inte se ut så här på vinfälten, säger hon.

Fakta: 

70 procent av alla säsongsarbetare i Chile arbetar på ackord, och fyra av tio utan kontrakt.

24 procent av de kvinnliga säsongsarbetarna når inte upp till minimilönen. Den fackliga anslutningen är rekordlåg. Bara två procent av säsongsarbetarna är fackligt anslutna.

BSCI står för Business Social Compliance Intiative. Systembolaget kommer vid årsskiftet, tillsammans med de andra nordiska alkoholmonopolen att implementera BSCI:s uppförandekod. Uppförandekoden följer FN:s fackorgan ILO:s konventioner om löner och rättigheten att organisera sig fackligt.

Källor: Condiciones de Trabajo de las Temporeras. El caso de Chile. (Pamela Caro, ILO), www.bsci-intl.org

Artikeln är även publicerad i Internet-magasinet Miteiro, miteroi.se/bakom-fyllan

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

© 2024 Fria.Nu