Fria Tidningen

Miljonsatsning på breddidrott blev ett fiasko

Förberedelserna inför nästa års sommar-OS i London går in i sitt slutskede. Som en del av den storslagna OS-satsningen var det tänkt att en miljon vuxna i England skulle lockas upp ur sofforna och börja idrotta regelbundet. Enorma investeringar till trots visar bara två OS-sporter på ett ökat utövarantal.

”Välj London i dag och du skickar ett klart budskap till världens ungdom, klarare än någonsin tidigare, att de olympiska spelen är till för er.” I juli 2005 övertygade lord Sebastian Coe, före detta brittiska löparstjärna och numera ordföranden för London-OS 2012, den Internationella olympiska kommittén, IOK, om ett vidsträckt olympiskt arv när London överraskande slog förhandsfavoriten Paris på fingrarna för värdskapet för de trettionde olympiska sommarspelen.

Det olympiska arvet är en kraftfull term, ofta lika välanvänd som svårdefinierad i jakten på ett OS-värdskap. För Londons del skulle sommar-OS 2012 inte bara medföra ekonomiska framsteg och efterlämna arenor för allmänheten, utan också bli ett sällan skådat avstamp för en radikal förbättring av motionsvanorna hos en allt mer stillasittande befolkning. Den dåvarande Labourregeringen presenterade 2008 ett storslaget projekt där 480 miljoner brittiska pund skulle pumpas in för att få en miljon invånare att komma i gång att börja utöva motionsidrott minst tre gånger i veckan. Detta var i slutändan tänkt att ge utslag i ett märkbart uppsving för gräsrötternas idrottande år 2013.

Tre år senare har resultatet av de stora investeringarna blivit en så pass stor besvikelse, att den konservativa/liberala koalitionsregeringen i våras slopade målet att uppnå en miljon nya idrottsutövare. Beslutet kom i samband med att Sport England, en institution med inriktning på att utveckla breddidrotten, i mars i år publicerade en rapport om hur antalet utövare i 46 olika sporter hade förändrats mellan 2007 och 2008 jämfört med 2010 och 2011. Det blev dyster läsning för breddidrottens olympiska arv. Enbart 4 idrotter visade ett uppsving, medan 17 sporter statistiskt sett hade minskat i antalet utövare. Än mer nedslående blev siffrorna då rapporten redovisade ett aktivt deltagande, som 30 minuters idrottande i veckan eller fyra gånger de senaste 28 dagarna, långt ifrån Labourregeringens mål från 2008.

Bland de 17 sporter som statistiskt sett haft en nedgång i antalet utövare märks nationalsporten fotboll, men också simning, golf, badminton, tennis, volleyball och bägge koderna av rugby. Av de 4 sporter som visade ett ökat deltagarantal var två OS-sporter: friidrott (där även joggning räknas med) och, något överraskande, bordtennis. Den sistnämnda en sport som fick minskat ekonomiskt stöd efter Beijing-OS 2008 då den inte ansågs ha tillräckligt stora framtidsutsikter.

Under den gångna sommaren har 55 nya bordtennisbord placerats ut lite varstans i Storbritanniens andra största stad, Birmingham. De flitigt använda borden är del av ett projekt där nyfikna spelare ska kunna prova på bordtennis gratis. Redan i fjol hade samma projekt haft stor succé i London när 100 bordtennisbord placerades ut i närheten av Londons många turistfällor. Initiativet har sedan dess även spridits vidare till Hull i nordöstra England, och är ett av de många projekt där det engelska bordtennisförbundet Etta varit aktiva med att locka fler till sporten.

– Det är ganska enkelt att få folk att bli intresserade av bordtennis eftersom den är billig och lätt att lära sig, och fortsätter vi att få fram fler liknande initiativ som nu senast i Birmingham, så finns det kapacitet för bordtennisen att fortsätta växa som den gjort under det senaste året, säger Russell Moore på Etta.

Storbritannien, som vann 47 medaljer och blev fjärde bästa nation under ett synnerligen lyckat sommar-OS i Beijing för tre år sedan, siktar nu högre inför London-OS. Tre herr- och tre damspelare fick i mars i år grönt ljus från den brittiska olympiska kommittén, BOA, för att få medverka under OS, men med bäste rankade manliga spelaren, 21-årige Paul Drinkhall, på 125:a i världen och 22-årige Kelly Sibley rankad 152:a på damsidan är chanserna till större framgångar minimala och långt ifrån de höjder som britternas senaste världsspelare, Desmond Douglas, nådde under sin karriär, när han som bäst var rankad sjua i världen och deltog i tio raka VM mellan 1973 och 1995.

Men trots avsaknad av toppspelare har framtiden återigen börjat ljusna för bordtennisen i England, vars regionala förbund drivs separat från de i Skottland, Wales och Nordirland, men vilka alla tävlar under brittisk flagg under stora mästerskap. Inför OS i Beijing 2008 fanns det inga brittiska spelare rankade bland de 200 bästa i världen. Numera finns det totalt fyra, och sportens framfart på senare tid har även inneburit att bordtennisen har fått ökat ekonomiskt stöd för att ytterligare kunna utveckla sporten. Samtidigt i Birmingham är de 55 bordtennisborden fortfarande välbesökta och har redan börjat ge resultat i form av ökat intresse, enligt Chris Newton, på Etta i West Midlands.

– 51 000 personer har spelat på våra bord under en fyraveckorsperiod och majoriteten av våra 20 bordtennisklubbar har fått nya medlemmar, så när den nya säsongen börjar så förväntar jag mig att se en hel del nya spelare, säger Newton.

Fakta: 

Fakta: Bordtennis i OS-sammanhang

Bordtennis debuterade som OS-gren 1988 i Seoul. Kina har sedan dess vunnit överlägset flest OS-guld i sporten, 20 av 24. Kina har även vunnit flest antalet medaljer, 41 stycken. Tvåa ligger Sydkorea med 17. Delad trea Nordkorea, Sverige och Tyskland med tre medaljer vardera.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ö-spelen är viktiga för identiteten som ”öbo”

Det som 1985 var tänkt att bli en engångsföreteelse har numera långt fler tävlande än ett vinter-OS. I dag invigs den 14:e upplagan av de internationella ö-spelen där Gotland siktar på 30 medaljer.

Fria Tidningen

Hockeyn vänder hemåt i Nordamerika

På mindre än 20 år har antalet lag i den amerikanska proffshockeyligan NHL ökat med en dryg tredjedel. Men flera av de nyare lagen i USA dras med svåra ekonomiska problem – vilket ökar förhoppningarna för nya lag på andra sidan gränsen i Kanada.

Fria Tidningen

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu