Fria Tidningen

EWK-priset till Robert Nyberg

Satirtecknaren Robert Nyberg har förärats med EWK-priset. "Jättekul, det är som att få ett litet nobelpris", säger han till Fria. 

Hur känns det?

– Det är jättekul, man blir stolt. Det är som att få ett litet nobelpris. EWK är ju med rätta världsberömd inom genren. Han har varit en stor inspirationskälla för mig.

Kan man förändra världen med teckningar?

– I rätt läge tror jag en teckning kan ha stor betydelse. Eftersom man tänker i bilder så kan bilder gestalta det som är viktigt, det som är toppen på isberget. Man tänker i bilder vare sej man vill det eller inte, och om en bild är tydlig och sammanfattar ett pågående händelseförlopp så kan effekten vara väldigt stark. Men det behöver ju inte bara vara positivt, ta Muhammedkarikatyrerna till exempel. En bild är också svårare att ta tillbaka än en text. Läsarna kan vara mindre förlåtande mot en bild.

Finns det mycket att teckna nu för tiden?

– Ja det gör det! Usch ja... Sedan jag började teckna för Kommunal på 90-talet har jag tecknat mycket kring nedrustningen av den offentliga sektorn. Jag hade väl hoppats att de bilderna skulle vara svåra att förstå i dag, men det jag tog upp som absurditeter då känns mycket närmare verkligheten nu. ”Vad tror du vi får ut av valfrihetsrevolutionen? – Liggsår!”

Vad jobbar du med just nu?

– Varje söndag gör jag en serie som heter ”Vilgot på arbetslinjen” för Aftonbladet. Sen är det en del fackliga tidningar som ST Press och Dagens arbete. Jag har gjort illustrationer för Johan Althoffs kommande bok Språkets värld och arbetar även på redaktionen för Satirarkivet.se där vi presenterar gamla och nya satirtecknare.

Fakta: 

<h2>Robert Nyberg är 55 år och bosatt i söderförorten Farsta, Stockholm. EWK-priset är på 10 000 kronor och uppkallat efter Ewert Karlsson, Sveriges mest
kända politiska satirtecknare som signerade sina verk EWK.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Frälsande pixlar

De senaste åren har flera datorspel som vädjar till våra samveten kommit ut. Vissa vill att vi ska spela för att bota hunger, andra försöker göra oss medvetna om klimatförändringar. Men kan man verkligen rädda världen med ett datorspel?

Fria Tidningen

Punken har blivit museal

Kungliga biblioteket samlar in affischer och skivomslag från punkens och proggens tidsålder. Målet är att bevara ett kulturarv som undgått dokumentation i finkulturella sammanhang.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu