Punken har blivit museal | Fria.Nu
Fria Tidningen

Punken har blivit museal

Kungliga biblioteket samlar in affischer och skivomslag från punkens och proggens tidsålder. Målet är att bevara ett kulturarv som undgått dokumentation i finkulturella sammanhang.

På 1960- och 1970-talen dök en mängd alternativa rörelser upp i Sverige. Proggen, och senare punken, nådde ut med hjälp av hemmagjorda affischer som spreds på anslagstavlor och scener runt om i landet. Nu vill Kungliga biblioteket dokumentera dessa kulturyttringar och hoppas på folkets hjälp. Olof Halldin arbetar på affischsamlingen på Kungliga biblioteket och leder insamlingsarbetet.

– Vi har en lucka i vårt kulturarv på de här områdena. Det var en tid då väldigt mycket hände i ungdomskulturen, säger Olof Halldin som själv har spelat i ett punkband på 1980-talet.

Enligt lagen om pliktexemplar ska en kopia av varje tryckt skrift eller dokument skickas till Kungliga biblioteket så att kulturarvet blir tillgängligt för framtida generationer. För de stora tryckerierna har det inte varit något större problem men många mindre tryckerier har inte känt till lagen.

– Både progg och punk utmärker sig i att man gör nästan allting själva. Man gör sina egna omslag och designar sina egna affischer, säger Olof Halldin.

Hittills har bara tre affischer kommit in. Olof Halldin tror att många har svårt att lämna ifrån sig sina minnen av sentimentala skäl, men han är övertygad om att det kommer att komma in mer material.

– Är man samlare vill man ju gärna ha kvar sina klenoder, samtidigt som man inser vikten av att de bevaras till framtida generationer.

Olof Halldin hänvisar till ett liknande projekt 2008. Då fick KB in runt 300 av FNL-rörelsens affischer. KB kommer att fortsätta att samla in progg och punk aktivt till årets slut.

Nu när Kungliga biblioteket genomför den här insamlingen, betyder det att proggen och punken har blivit rumsren?

– Ja du, det har den väl? Men vi på Kungliga biblioteket måste ju kunna visa upp det som inte är rumsrent också, annars har man inte rätt att hävda att man återger historien.

Fakta: 

Världens största affischsamling

• Kungliga biblioteket har en av världens största affischsamlingar med över 500000 exemplar från 1690 till modern tid.

• Det inkommer cirka 6000 affischer till KB varje år. 17000 politiska affischer och 6200 illustrerade filmaffischer från stumfilmstiden är skyddsfilmade och digitaliserade.

• Enligt lagen om pliktexemplar är svenska tryckerier ansvariga för pliktleveranserna, medan utgivaren är leveransansvarig när ett utländskt tryckeri används.

• Vill du att dina progg- och punkaffischer eller skivomslag ska kunna förevigas i denna anrika samling, kontakta Kungliga biblioteket eller mejla direkt till Olof Halldin på [email protected].

Annons

Rekommenderade artiklar

Frälsande pixlar

De senaste åren har flera datorspel som vädjar till våra samveten kommit ut. Vissa vill att vi ska spela för att bota hunger, andra försöker göra oss medvetna om klimatförändringar. Men kan man verkligen rädda världen med ett datorspel?

Fria Tidningen

Årets julklapp är korad – tid

Tid är den bästa present vi kan få i dag. Det menar konsumtionskritikerna i nätverket En köpfri dag och föreningen Tidsverkstaden. En insikt som börjar nå fram – även till Handelns utredningsinstitut.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu