Fördjupning


Gustav Broms
Fria Tidningen

Han gör om butiker till kreativa kulturcenter

Recessionen gör att kulturen frodas närmare folks vardag. Det menar Dan Thompson, som gör om nedlagda butiker till kreativa forum. ”Vi måste tänka ut nya sätt att skapa”, säger han.

– Jag har sett mer kreativt arbete än någonsin äga rum över landet. Recessionen gör att människor måste tänka ut nya och annorlunda sätt att skapa. Den ekonomiska oredan kräver att samhällsmodellen förändras. I det läget är kulturutövarna de som är bäst på att korsa gränser och visa alternativa lösningar, säger Dan Thompson.

Dan Thompson är artist, designer, skivbutiksägare, skribent och grundare av Revolutionary arts group som arrangerar utställningar, framträdanden, årliga festivaler och mötesplatser för kulturintresserade. Genom The empty shops network gör de tillsammans med lokalinvånare om nedlagda butiker till kaféer, gallerier, konststudior, installationer, teatrar och danslokaler.

– Traditionellt har ställen som artister använt kontrollerats av portvakter. Nu öppnar de själva dörrarna.

Enligt en rapport från The local data company från 2009 ökade antalet ”tomma” butiker från 4,5 procent till 12 procent på ett år. Vid sådana tillfällen är Empty shops-nätverket snabbt framme hos ägaren med frågan om de får ta över lokalen mot en låg hyra. 

– Människor som inte skulle sätta sin fot i ett vanligt konstgalleri går in i en tom butik och involveras i det som kommer i dess ställe. En ny slags kultur uppstår därför att en ny publik uppstår.

När den subventionerade konsten stryps påverkar det uppenbart utbudet av och tillgången till teatrar, gallerier och konsthallar i Storbritannien, konstaterar Thompson. Samtidigt menar han att fler verkar ge sig ut för att ta kontroll över sina egna utrymmen.

Revolutionary Arts Group har drivit projektet med The empty shops network i tio års tid. Härom veckan var den första gången som de fick offentligt stöd. 

– De som tror på vad de gör fortsätter att göra det, oavsett om det finns pengar eller inte. 

Just nu är Dan Thompson tillsammans med ett par musiker i färd med att försöka omvandla fem öde lokaler till musikställen. 

– Varje recession har lett till en ny kulturell rörelse. Jag är säker på att det som nu sker på gatorna kommer att växa och bli ännu mer spännande. 

 

Revolutionary Arts Group

  • Har sedan 2001 ställt ut konst i gallerier och tomma affärer, gjort muralmålningar och arrangerat festivaler. 
  • Deltar i det Worthing-baserade nätverket Empty shops som skapar kulturverksamhet i övergivna butikslokaler. 
  • Nätverkets projekt finns eller har funnits i bland annat Brighton, Brixton, Carlisle och Coventry.

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Näringslivet övertar statens roll

Konstnären måste bli entreprenör för att klara sig när staten drar undan sitt stöd. Den slutsatsen drar kulturföretagare som fått sina subventioner indragna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu