Sverige enas för global förändring | Fria.Nu
Fria Tidningen

Sverige enas för global förändring

Hallå där, Tove From, en av initiativtagarna till Occupy Umeå som hålls den 15 oktober under den internationella protestdagen för global förändring.

Hur många räknar ni med kommer delta på lördag?

– På eventet på facebook var det, sist jag kollade, 180 personer som klickat för att de kommer att delta. Men det är några dagar kvar och jag hoppas väl på att det kommer runt 200 till 300 personer. 

Vad kommer ni göra under dagen?

– Just nu försöker vi mata in förslag från de som kommer vara där om vad de vill ska hända. Men tanken är att vi ska samlas och ha öppen mick så att jag eller de som vill får presentera vad rörelsen handlar om och tanken bakom den och berätta vad den betyder för en själv.

Vad betyder dagen för dig?

– För mig är det en spännande och viktig dag. Under 2011 har det varit mycket folkresningar i världen, främst i arabvärlden, men även i Kina, Europa som Spanien och Grekland och USA som har tagit inspiration därifrån med rörelsen Occupy Wall Street. Det handlar om att uttrycka missnöje mot det rådande samhällssystemet där den vanliga människan inte har någon som helst makt alls över sitt eget liv utan domineras av en alltmer centrerad makt av kapitalister, politiker och ekonomer. 

Ser du att dagen har någon lokal koppling till Umeå?

– Umeå, och hela Västerbotten, är politiskt sett inte i samma läge som resten av Sverige. Det är ett rött landskap i ett blått land men det finns även problem här som jag ser med privatiseringen, kommunal verksamhet som läggs ut på entreprenad, hög ungdomsarbetslöshet och otrygga anställningar. Vi lever också i ett globalt samhälle så även vi påverkas av det som sker i USA och i andra länder och på marknaden globalt sett, där vi också dalar ner i krisen.

 Vad har du för personlig koppling till det som den här dagen står för?

– Jag är själv arbetslös och söker jobb men jag har också pluggat i New York och jag har många vänner där som är ute och demonstrerar.

Kommer ni, under dagen, även fokusera på vad det kan finnas för lösningar på de problem som ni visar missnöje mot?

– Det har varit mycket snack om att Occupy Wall Street inte har några specifika förslag och lösningar men jag tycker att det handlar om att människor kan enas och uttrycka sitt missnöje för att väcka en debatt och diskussion till liv och ställa politiker och makthavare till svars. Lösningarna arbetar vi fram när vi har fått till en sådan dialog. Nu handlar det om att visa missnöje och att få komma till tals. 

 

Sverige enas för global förändring 15 oktober

• Göteborg på Järntorget klockan 13:00 – torgmöten och tal kring makt- och demokratifrågor.

• Malmö på Gustav Adolfstorg klockan 17.30.

• Stockholm på Sergels Torg klockan 12:00.

• Kiruna Kupoltorget klockan 12:00.

• Umeå på Rådhustorget klockan 15:00.

• Sundsvall på Stora Torget klockan 11:00

• Östersund på Stortorget klockan 12:00.

• Kalmar på Larmtorget klockan 12:00

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu