Hallå där, Sofia B. Karlsson... | Fria.Nu
Fria Tidningen

Hallå där, Sofia B. Karlsson...

...som skrivit boken ”Passa och passa in” om resultaten utifrån sina samtal om manlighet och utbildningsval med AIK-spelare i ett pojkfotbollslag. Boken släpps nästa vecka.

Vad är det mest intressanta du kom fram till?

– Det var många olika saker, men en sak är att normer lever kvar och återskapas hela tiden inom gruppen. I just lagsport är det oerhört viktigt att passa in i laget. Då blir det extremt tydligt när någon bryter normen. Det är viktigt att fundera på vad så pass starka normer gör med folk, många unga deltar i lagidrotter. Min studie visar att exempelvis den som har en könsöverskridande identitet inte passar in.

Varför är normer så starka just inom idrotten?

– Idrotten har varit en så fredad zon tidigare. Idrottsrörelsen har tagit avstånd från allt som varit politiskt vilket har gjort att det blivit en gemenskap för dem som redan passar in. Idrotten har varit lite självgod där.

Vad tycker du att idrottsrörelsen borde göra för att bli mer ”öppen för alla”?

– Det är dags för idrottsrörelsen att ta sitt ansvar som fostrare av väldigt många unga människor och sluta se sig som opolitisk. Riksidrottsförbundet, RF, och Svenska fotbollförbundet borde till exempel tydligare ta ställning mot homofobi och transfobi. Därmed blir det lättare för ledare att lyfta frågan i sina lag. I Norge finns det ungdomsledare inom fotboll som börjar träningar med att konstatera att det är nolltolerans mot homohets, som de kallar det. Det är effektivt och tar inte mycket tid från träningen.

Varför sitter det så långt inne tror du att RF till exempel skulle göra ett sådant ställningstagande?

– När jag har lyft frågan har jag fått svaret att RF inte vill lyfta fram en diskrimineringsgrund gentemot andra. Men det är viktigt att våga sätta fokus på de ställen där det finns stora problem. Idrotten fokuserar på rasism och i viss mån jämställdhet, men vad gäller homofobi och transfobi verkar det vara svårare.

Annons

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2019 Fria.Nu