Sjöstedt: ”Vi får inte bara kritisera andra” | Fria.Nu
Fria Tidningen

Sjöstedt: ”Vi får inte bara kritisera andra”

Hittills har tre vänsterpolitiker trätt fram och meddelat att de kandiderar till partiledarposten i Vänsterpartiet. Jonas Sjöstedt vill att partiet tar ordentliga strider med regeringen.

Den favorittippade Jonas Sjöstedt har haft flera tunga poster inom Vänsterpartiet, bland annat i Europaparlamentet och nu senast i riksdagens EU-nämnd och som suppleant i trafikutskottet och utrikesutskottet.

– Mina visioner för Vänsterpartiet är att det ska vara ett öppet, brett och socialistiskt parti där frågor som feminism, ekologi och ett starkt ifrågasättande av den ekonomiska makten drivs, säger han.

Det finns starka förutsättningar för att hans miljöengagemang i EU-parlamentet kommer synas även som partiledare då han utan att tveka räknar miljö och klimat till sina hjärtefrågor.

Han ser det rådande högerinriktade politiska klimatet i Sverige som den största utmaningen för Vänsterpartiet. För att vända den trenden menar han att man måste sluta anpassa sig.

– Vi får inte fastna i rollen att bara kritisera andra utan måste fokusera på socialism och feminism och bli ett mer frimodigt vänsterparti, säger han.

Han pekar bland annat på att partiet misslyckades att lyfta fram sin egen ekonomiska politik under finanskrisen.

– Vi misslyckades totalt och skulle ha fört fram flera konkreta förslag på hur vi kan minska finanskapitalismens makt och fokuserat på vår egen politik. Vi måste börja ta strider med regeringen ordentligt och visa upp en annan bild av Sverige än vad de gör.

– Vi ska vara partiet för förorterna, bruksorterna och glesbygden och ska inte försöka fånga medelklassväljarna som alla andra partier gör. Och vi ska inte kompromissa om RUT-avdrag och privata skolor.

Många menar att du tillhör högerfalangen inom Vänsterpartiet, vad tycker du om det?

– Det tycker jag är helt fel eftersom det inte finns någon högerfalang inom partiet utan snarare flera vänsterfalanger. Jag pratar om socialism och ett socialistiskt parti.

Jonas Sjöstedt är den enda av de tre kandidaterna som har trätt fram som inte ingår i dagens partiledning. Det ser han som en styrka.

– Jag tror att det behövs nya personer i partiledningen för att kunna förnya politiken. Det behövs nya ansikten och nya impulser för att utforma och utveckla politiken.

Hur ser du på ett samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet?

– Jag tror det är nödvändigt att sätta upp det alternativet inför nästa val. Men vi måste lära oss av det senaste samarbetet och lyfta fram de svagheter som fanns. Samarbetet brast för att det var för toppstyrt och handlade om slutna överläggningar, och för att vi gjorde för många överenskommelser på alla områden.

– Innan vi inleder ett samarbete tycker jag också att vi måste fråga partimedlemmarna om de tycker det är bra.

Efter att Lars Ohly meddelade att han avgår som partiledare och inte ställer upp till omval nästa år har flera röster höjts för delat partiledarskap. Jonas Sjöstedt ser positivt på det.

– Jag tycker det är en mycket god idé. Det ger en bättre bild av partiet eftersom man får bredd i frågorna och en mer nyanserad framtoning, säger han.

Och han vill införa en inkluderande metod för att lyfta Vänsterpartiet.

– Jag kan bara lyfta partiet tillsammans med andra, en person kan inte göra det jobbet själv. Det görs genom att vi utvecklar vår politik och ersätter partiets ledare. En vänsterledare måste vara villig att avvika från det rådande politiska mönstret, säger han.

Fakta: 

FRIA:s intervju
med kandidaten
Hans Linde

Uppdatering:
Rossana Dinamarca
har nu gett besked
om att även hon
vill leda partiet.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

© 2021 Fria.Nu