”Vi gillar att använda humorn som vapen” | Fria.Nu
Fria Tidningen

”Vi gillar att använda humorn som vapen”

”Vast space – limitless possibilites!” – Europas största krigsövningsområde NEAT, i norra Sverige, trycker på dess obegränsade möjligheter, i sin slogan. Under aktionslägret War starts here – let’s stop it here fokuserar Ofog och andra organisationer på vad krigsmakternas bombfällningsövningar innebär i praktiken – att världens krig faktiskt startar i Norrbotten.

– Militärövningar och vapenexport är en del av världens krig. Vi vill att militärisk verksamhet i Sverige ska försvinna och uppmärksamma folk på vad som händer i Norrbotten. Det som händer på NEAT är en nationell angelägenhet, menar Ellen Holmström, som är aktiv i nätverket Ofog som står bakom aktionslägret.

Krigsövningsområdet NEAT är Europas största övningsområde över land, på 24 000 kvadratkilometer, och sträcker sig från orten Moskosel, i Arvidsjaurs kommun, genom Jokkmokk och Kiruna upp till finska gränsen. Området används för tester och övningar med missiler, flygplan och vapen och utförs av både svenska och utländska militära styrkor.

Ofog anordnade ett aktionsläger redan år 2009 då Nato response force hade sin största luftövning på NEAT. Förra året riktade sig protesterna mot den svensk-amerikanska bombövningen i området.

Men årets aktionsläger skiljer sig från tidigare år då lägren främst har bestått av Ofogs medlemmar. I år kommer flera representanter från den internationella fredsrörelsen att vara på plats som till exempel War resisters international, Red juvenil, New profile, Gays and lesbians of Zimbabwe och Climate justice action.

– Vi beräknar att det kommer att komma 200–500 deltagare. Tidigare år har vi haft många aktioner och fått mycket uppmärksamhet, men nu får vi tio gånger fler möjligheter. Det är peppigt och mäktigt att vara många tillsammans mot den militäriska verksamheten, säger Ellen Holmstöm.

Under aktionslägret kommer det hållas flera seminarier, diskussioner, workshops och decentraliserade aktioner. Under veckan diskuteras allt från privatisering och outsourcing av krig, militärbaser och lokalt motstånd och samband mellan klimatkriser och militärindustriella komplex till kvinnors rättigheter som förevändning för krig samt feminism, queer och antimilitarism. Flera utländska talare kommer finnas på plats som till exempel Angie Zelter från den brittiska aktionsgruppen Trident ploughshares, Laura Pollecutt från Ceasefire campaign i Sydafrika och Frida Berrigan från amerikanska War resisters leauge.

Den 26 juli planeras en massaktion. En antimilitaristiskt rosa karavan kommer ta sig till krigsövningsområdet för att exponera och avväpna det genom att märka ut området och dess landningsbana i samma färg som karavanen.

– Det går ju helt mot den machoattityd som råder i dessa frågor. Vi gillar att använda humorn som vapen, det är vår grej, säger Ellen Holmström.

Några av dem som vallfärdar till Luleå under aktionsveckan är delar av Kvinnor för freds Uppsalasektion. Fröet till lägerdeltagande började gro när de gick på den NEAT-information som Ofog och brittiska fredsaktivisten Angie Zelter höll i tidigare i år.

– Det är viktigt att bringa ljus över NEAT, som ju geografiskt är ett jätteområde där Sverige förkroppsligar krig. Många är helt omedvetna om vad som pågår där uppe i Norrland, det är så diffust, säger Astrid Möller.

Sedan slutet av 70-talet har föreningen arbetat lokalt för att uppmärksamma missförhållanden genom att regelbundet skriva till makthavare, dela ut flygblad och anordna torgmöten varje torsdag. Föreningen, som har ett samarbete på gång med reggaefestivalen, ligger också bakom manifesterade Hiroshimadagen och Fredsväven – en jättelik väv som placerades på olika platser i Uppsala och Stockholm. Alla som ville protestera mot Bofors vapenexport till krigförande Dubai och Bahrain fick väva. Slutresultatet överlämnades till dåvarande försvarsministern.

– Det är viktigt att vi går ut och tar plats, ingen kommer till oss. Det är dags att slänga ut det militäristiska tänket och få stater att förhandla med varandra. Nu har staten monopol på våld och går emot folkopinionen. En stark folkrörelse är en förutsättning för att kunna sätta press på politikerna. Vi hoppas att Ofog kan få igång den, säger Karin Dahl.

Men fredsrörelsen kräver engagemang. Jämfört med de kollektiva uppslutningarna under 70- och 80-talet är intresset i dag ganska svalt hos allmänheten.

Karin tror att detta till stor del beror på individualiseringen som hänger ihop med tidens marknadsliberala tankegångar, liksom att dagens arbetsliv tar för mycket tid.

– Och en del av engagemanget syns inte längre, nya medier gör det möjligt att agera via nätet, inflikar Ingeborg Ahlstedt.

Helt hopplöst känns det dock inte. Medlemmarna nämner avskaffandet av den allmänna värnplikten och det faktum att jämställdheten tagit ett rejält steg i rätt riktning. Även politiken har antagit en annan profil genom åren, menar medlemmarna.

– Det råder en svag partipolitik med många olika partiledare som profilerar sig, säger Kersti Ertem.

– I dag håller sig Sverige till de stora västmakterna. Tidigare vågade Sverige säga ifrån. Man lyssnade på förslag från tredje världen och såg på internationella mänskliga rättigheter på ett annat sätt. Bildt är väldigt lyhörd för kraven från USA och NATO, säger Karin och påminner om att de flesta EU-länder också är medlemmar i NATO.

Fakta: 

War strats here – let’s stop it here:

Aktionslägret mot det militära övningsområdet NEAT äger rum den 22-29 juli i Luleå. Läs mer på : www.warstartshere.com

Annons

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

© 2019 Fria.Nu