Nytt parti vill återinföra hjärtat i den gröna politiken | Fria.Nu
Fria Tidningen

Nytt parti vill återinföra hjärtat i den gröna politiken

I samband med att Miljöpartiets kongress avslutades lanserades det nystartade Gröna partiet. Initiativtagare är Joakim Pihlstrand-Trulp, som har varit aktiv i Miljöpartiet och även kandiderade som språkrör. Han tycker att Miljöpartiet har blivit nästintill populistiskt och vill återinföra hjärtat och ideologin i den gröna politiken.

I söndags, när Miljöpartiets kongress avslutades, bildades samtidigt ett nytt grönt parti. Före detta miljöpartisten Joakim Pihlstrand-Trulp har tröttnat på hur partiet har förändrats och är grundaren till Gröna partiet.

– Jag har en annan vision och ideologi än den som Miljöpartiet har i dag, som baserar sig på populism och att fånga så många väljare som möjligt. Ideologin har tonats bort, vilket är en förändring som har skett ända sedan partiet kom in i riksdagen och därför vill jag vara tydlig med att det här inte handlar om valet av de nya språkrören. För min egen del tycker jag att Miljöpartiet är som vilket annat parti som helst, säger han.

I höstas blev han återigen medlem i Miljöpartiet efter några års uppehåll från politiken och idén om ett nytt parti växte så smått fram. När ingen ställde upp mot Gustav Fridolin i kampen om den manliga språkrörsposten fick han nog.

– Trots att jag visste att jag inte skulle vinna så valde jag att ställa upp. Ingen annan valde att kandidera och jag tycker av principskäl att det ska finnas fler kandidater att välja på. Jag fick fem procent av rösterna, vilket jag tycker är bra med tanke på att jag inte fick något medieutrymme över huvud taget.

– Jag liknar det med att man står med händerna mot en ångvält. Det går inte att stoppa den om man inte sitter i förarsätet, vilket jag inte fick. Jag kan inte se att jag har någon reell påverkan på partiet eftersom jag ses som för radikal.

Gröna partiet ska bygga på frågor som ekologism, grön ekonomi, livsrespekt, jämlikhet, pacifism och direktdemokrati.

Enligt Joakim Pihlstrand-Trulp ska partiet lyfta de obekväma frågorna som Miljöpartiet har övergett som till exempel tillväxt- och konsumtionskritik. Partiet har ännu inte arbetat fram annat än stadgar och utkast till idéprogram.

– Nu drar vi igång och måste hitta en struktur först. Nu är det mer generella idépunkter som vi har, men tanken är att vi ska vara partiet som vågar ta i allt obekvämt, säger han.

Än så länge är det bara några få som engagerar sig i partiet. Men Joakim Pihlstrand-Trulp berättar att han har fått bra respons och att det verkar finnas många som ser nyttan med det nya partiet. Förutom att partiet hoppas nå representation i riksdag, landsting och kommuner så är en del av initiativet också att få Miljöpartiet att tänka över sin politik.

– Om Romson och Fridolin rycker upp partiet är det självklart jättebra. Tanken är väl att Gröna partiet ska fungera lite som en blåslampa också. Jag tror att många kommer bli ledsna över en splittring inom den gröna politiska rörelsen, men jag ser verkligen behovet av ett nytt grönt parti.

Vad tror du om partiets möjligheter i riksdagsvalet 2014?

– Ingenting är omöjligt. Men jag tror det hänger på att vi är aktiva i sociala medier och lyckas bygga upp en plattform för folk som verkligen är engagerade och söker ett mer ideologiskt förankrat grönt parti. Det ska finnas möjlighet för alla att vara med och påverka, vilket dagens traditionella demokratimodell inte borgar för. Partiet ska bygga på rakhet, ärlighet och väldigt mycket hjärta.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu