51-procentsregeln blir troligen kvar | Fria.Nu
Fria Tidningen

51-procentsregeln blir troligen kvar

Riksidrottsstyrelsen vill behålla den nuvarande regeln där den ideella föreningen måste äga minst 51 procent av rösterna i ett idrottsaktiebolag. Förslaget får många eldsjälar inom idrotten att jubla.

Riksidrottsstyrelsen, RS, har lämnat sina beslutsförslag till riksidrottsmötet som ska hållas senare i maj. Bland annat föreslår RS att behålla den omdiskuterade 51-procentsregeln. Fotboll- och ishockeyförbundet har tidigare motionerat om att sänka gränsen rejält och därmed öppna upp för utländska investerare i svensk elitidrott.

En av dem som jublar över RS beslutsförslag är föreningen Proletären FF i Göteborg som kämpat hårt mot regeländringen.

– Jag tycker det är väldigt positivt att RS tar hänsyn till att detta inte bara är en juridisk fråga som handlar om procentsatser utan att det är en större ideologisk fråga. Det handlar om vilka värden som idrotten vill lyfta fram och där ingår ju att alla ska ha möjlighet att delta i idrottsverksamhet, säger Ingrid Frejd, ordförande proletären FF.

Hon poängterar att frågan inte är avgjord förrän riksidrottsmötet och att det även efter det är nödvändigt att ha en diskussion om vilken idrott vi vill ha.

–Inom idrotten behöver man fortsätta att diskutera hur man vill organisera idrotten, där kommer vi från Proletären FF att fortsätta jobba med att lyfta upp frågan om idrott åt alla, säger Ingrid Fröjd.

Riksidrottsstyrelsen föreslår också att revidera jämställdhetsmålen för idrotten. Bland annat föreslås stämman rösta igenom flera mätbara mål, som att kvinnliga och manliga tränare ska vara representerade med minst 40 procent och att kvinnor och män i alla rådgivande och beslutande organ inom svensk idrott är representerade med minst 40 procent.

RS föreslår också att kvinnors och mäns idrottsutövning värderas lika. "Det innebär till exempel att kvinnors och mäns idrottande tilldelas resurser efter samma principer när det gäller budget, träningsanläggningar och träningstider och att kvinnors och mäns idrottande får samma uppmärksamhet i forskning, information och i media.", skriver RS själva i beslutsförslaget.

Fakta: 

Läs förslagen i sin helhet här: http://www.rf.se/Idrottens-organisation/RF-stamman/riksidrottsmotet/RS-F...

Riksidrottsmötet hålls i Uppsala 27-29 maj och är Riksidrottsförbundets högsta beslutande organ. Den hålls vartannat år och består av sammanlagt 207 ombud för specialidrottsförbunden och distriktsförbunden.

RF-stämman beslutar bland annat om en för idrotten gemensam verksamhetsinriktning, och viktiga gemensamma policyfrågor.

Annons

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu