Fria Tidningen

Kritik mot EU-förslag om utvidgad användning av PNR

Kontokortsnummer, telefonnummer, adress. Det är några av de 19 uppgifter som alla flygbolag ska registrera och spara för de som reser in och ut ur EU, enligt ett förslag som EU-kommissionär Cecilia Malmström lade fram den 2 februari.

Systemet, som kallas PNR, Personal name record, används redan i terroristbekämpningen, men enligt förslaget ska det kunna användas även vid utredningar för misstänkta brott där straffet är minst tre års fängelse.

Nu får förslaget kritik av den europeiska datatillsynsmannen Peter Hustinx.

– Det är det systematiska och urskillningslösa användandet av flygpassagerarnas personuppgifter som väcker särskilda farhågor, säger han enligt Europaportalen.

För två veckor sedan rapporterade FRIA att Swift – ett avtal varigenom USA får tillgång till information om privatpersoners pengaflöden i EU – kritiserades för att användas alltför svepande och okontrollerat. Kritiken framfördes i en internrapport hos EU-polisen, som är satta att kontrollera avtalet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

USA tystar europeisk polis

Den europeiska polisbyrån Europol har brustit i kontrollen av det antiterroristavtal mellan EU och USA som godkändes i EU-parlamentet 2010. Nu vill flera parlamentsledamöter att avtalet rivs upp.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu