Fria Tidningen

Förtrollande bildspråk

Mikael Mildén kommenterar Almapriset, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, som i år går till författaren och illustratören Shaun Tan.

Almapriset tilldelas Shaun Tan för hans visuella berättande och ständigt närvarande humanistiska hållning. Fria Tidningens läsare har redan mött honom, när vi för ett par veckor sedan rapporterade att hans Ankomsten tilldelats Peter Panpriset för årets bästa översatta bok. Det fascinerande i Ankomsten är värmen som stiger ur boksidorna. I vissa delar är det en otäck berättelse, men läsningen inger ändå hopp.

Inför artikeln om Peter Panpriset talade jag med Shaun Tans svenska förläggare Kerstin Aronsson på Kabusa. Hon var lyrisk över att få ge ut och sprida ordet om sin författare och illustratör. När jag berättade att mina barn på tre och sju år också tyckte mycket om Ankomsten, blev hon än mer upplivad.

Att högläsa en bok helt utan text är en utmaning som ger perspektiv på vad bilder är och hur vi uppfattar dem. Ankomsten är inte i första hand en barnbok, utan mer av en grafisk roman, men dess till synes enkla och starka bildspråk öppnar en värld att förlora sig i.

Detta är Shaun Tans bilder i ett nötskal. De förtrollar, fördjupar och sätter fantasin i sken. På stora och små. Att få samtala sig igenom Ankomstens bilder med sina barn vid läggdags är en gåva.

Det är med andra ord inte konstigt att Shaun Tans böcker och filmer är på väg ut över världen. Kabusa hade redan bestämt sig för att ge ut två titlar till ur Shaun Tans författarskap. I dag känns det svårt att tåla sig tills de kommer. Ett gott råd är att utforska tidigare Almavinnare under tiden. Det brukar löna sig.

Fakta: 

<h2>Fler artiklar om barn- och ungdomsböcker hittar du på vår temasida <a href="http://www.fria.nu/tema/barn-ung">Barn & Ung</a>.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lööf-utställning i Göteborg

Den populäre bilderboksförfattaren och illustratören Jan Lööf har fått en egen utställning på Göteborgs konstmuseum.

Fria Tidningen

Kaninernas kanin på Vandalorum

Det är nu drygt 50 år sedan den holländske konstnären och formgivaren Dick Bruna skapade den världsbekanta lilla barnbokskaninen Nijntje, också känd som Lilla kanin eller Miffy. Nu har Vandalorum i Värnamo öppnat en utställning om Miffy och hennes konstnär.

Fria Tidningen

Ungarnas bästa sommarläsning

Sommarlovet är slut, men visst finns det tid för böcker ändå? Frias barn/ungredaktion delar med sig av de bästa tipsen för alla barn och vuxna. Tio böcker som spänner från Almapristagaren Shaun Tan till den kaxiga Snurran och en krönika som nu landat i året 1968.

Fria Tidningen

Krönika: "Ställ krav på dina ungars idrottsklubb"

Ni har ju också läst de närmast chockerande rapporterna från ungdomsidrotten. Senast handlade det om Hammarbys ungdomsfotboll, där ett lag ville värva en nioåring från en annan klubb. Ledarna tyckte att det var ett självklart agerande, något som verkar vara relativt utbrett.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu