Krönika: "Ställ krav på dina ungars idrottsklubb" | Fria.Nu
Fria Tidningen

Krönika: "Ställ krav på dina ungars idrottsklubb"

Ni har ju också läst de närmast chockerande rapporterna från ungdomsidrotten. Senast handlade det om Hammarbys ungdomsfotboll, där ett lag ville värva en nioåring från en annan klubb. Ledarna tyckte att det var ett självklart agerande, något som verkar vara relativt utbrett.

Forskningen och idrottsförbunden däremot är av en helt annan åsikt. Det är omöjligt att se på en nioåring om han eller hon kommer att bli bra som senior. Och det är inte säkert att man skapar bra fotbollsspelare genom att samla dem som just nu är bäst i samma lag. Förutom att nioåringar kanske inte ska behöva tänka på proffslivet redan nu.

I det läget är det lätt att instinktivt undvika att beblanda sig med idrott över huvud taget. Men om man har ett barn som verkligen längtar efter att träna i ett lag är det naturligtvis inte så enkelt.

Min värld har blivit lite mer hoppingivande av innebandyträningen som mitt äldsta barn har börjat på. Det är en brokig skara ungar med en lika brokig skara föräldrar som kommer dit, men i grunden tycks i alla fall vår klubb hålla en tydlig linje. På vårens föräldramöte sa en av ledarna:

”Det finns klubbar som redan nu låter de bästa spelarna spela mer. Vi vet väldigt väl vilka de är. Vi kommer aldrig att åka till deras turneringar och vi kommer inte heller att bjuda in dem till oss.”

En inte alltför vild gissning är att de flesta klubbar med ungdomsverksamhet faktiskt är ganska schysta. 

Ta chansen att prata med ledarna och fråga hur de ser på barnen i sin klubb. När börjar de toppa lagen? Hur arbetar de mot mobbning? Hur involverar de föräldrarna?

Och så en sak till. Idrottsrörelsen skriker efter kloka och engagerade ledare. Det krävs mindre kunskap än man tror för att börja hjälpa till med barnens träning. Det räcker långt om man har hjärtat på rätta stället.

Annons

Rekommenderade artiklar

Lööf-utställning i Göteborg

Den populäre bilderboksförfattaren och illustratören Jan Lööf har fått en egen utställning på Göteborgs konstmuseum.

Fria Tidningen

Kaninernas kanin på Vandalorum

Det är nu drygt 50 år sedan den holländske konstnären och formgivaren Dick Bruna skapade den världsbekanta lilla barnbokskaninen Nijntje, också känd som Lilla kanin eller Miffy. Nu har Vandalorum i Värnamo öppnat en utställning om Miffy och hennes konstnär.

Fria Tidningen

Ungarnas bästa sommarläsning

Sommarlovet är slut, men visst finns det tid för böcker ändå? Frias barn/ungredaktion delar med sig av de bästa tipsen för alla barn och vuxna. Tio böcker som spänner från Almapristagaren Shaun Tan till den kaxiga Snurran och en krönika som nu landat i året 1968.

Fria Tidningen

Förtrollande bildspråk

Mikael Mildén kommenterar Almapriset, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, som i år går till författaren och illustratören Shaun Tan.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu