AIK – enda laget som bryter normen | Fria.Nu
Fria Tidningen

AIK – enda laget som bryter normen

Den första manliga fotbollsspelaren i Sverige har kommit ut som homosexuell och fotbolls-Sverige väntar nu på att fler ska följa efter.

FRIA har frågat samtliga klubbar i herrallsvenskan vad de gör för att underlätta för hbtq-spelare att våga komma ut.

En icke-fråga. Så kan det enkelt sammanfattas hur allvarligt klubbarna i allsvenskan tar på hbtq. Få av klubbarna har något speciellt program eller policy för att skapa en mer tolerant miljö vad gäller hbtq. Flera klubbar säger att det ingår i deras allmänna policys om “att skapa en bra stämning, “högt i tak” och “en stor acceptens för olika personligheter och bakgrunder i klubben”, som Jesper Jansson, sportchef i Helsingborgs IF, skriver i sitt svar.

 

Djurgårdens IF:s informationsansvarig Jonas Riedel skriver att “vi jobbar med moral och värderingar med våra spelare redan från knatteålder, vi kallar det djurgårdsandan. Vi behandlar inte specifikt hbtq-frågan men det handlar om att respektera andra människor, oavsett olikheter.”

Cecilia Somi, på Syrianska FC, skriver att man inte jobbar alls med frågan då man inte stött på några situationer då det behövs. Hon skriver “att arbeta för att underlätta kan slå fel och få personer att känna sig obekväma och utpekade”.

 

AIK är det enda lag som kan hänvisa till att man arbetar specifikt med frågan på något sätt. För åldersgruppen 16 år finns det i utbildningsplaneringen för 2011 att man ska jobba med “olika sexualitet”. I den utbildningen ingår ledare, tränare, spelare och föräldrar. Exakt hur upplägget kommer att se ut är inte klart än, men troligtvis blir det en eller flera kvällar med någon föreläsare och samtal som ersätter ordinarie träningen.

– Sedan är ju tanken att den här frågan inte bara ska tas upp vid de här specifika tillfällena, vi jobbar med att det ska finnas med i hela verksamheten, säger Leif Karlsson, sportchef för ungdom och utveckling i AIK.

Temat olika sexualitet är en del av en utbildningssatsning som AIK har i samtliga ungdomslag, med varierade tema för olika åldersgrupper.

 

AIK ingår också i projektet ”spelar roll – fotboll och utveckling i samverkan” tillsammans med Karolinska institutet som har syftet att synliggöra hur normer för maskulinitet inom herrfotboll kan komma att påverka unga killars livsval, såsom val av yrke och utbildning.

Sofia B Karlsson är projektledare och har gjort djupintervjuer med sex spelare och gruppintervjuer med ytterligare nio stycken 16-åringar i ett utvecklingslag inom AIK.

En av de viktigaste slutsatserna var att inom gruppen skapas ett negativt grupptryck vad gäller normbrytande där konsekvensen blir att alla blir rädda för att sticka ut.

– Man ska inte vara bög helt enkelt, det kom fram tydligt i intervjuerna. Det anses inte manligt och coolt och därmed tillåtet. Enskilda spelare är mer toleranta, det handlar om vad man tror att de andra tycker är ok, vilket blir mer begränsande, säger hon.

– Det handlar inte bara om sexuell läggning, utan om att bryta mot heteronormen på olika sätt. Kanske är det ännu mer hotande om någon som inte är bög beter sig “omanligt” eftersom det inte går att fjärma sig mot den personen och tänka “han är inte som jag”, säger Sofia B Karlsson.

 

Hon tycker inte att ansvaret att komma ut ligger på enskilda spelare, utan på klubbarna då det gäller att skapa en miljö där det är möjligt.

– Fotbollen har duckat för alla frågor som kan verka politiska, så även hbtq. Det är dags att sluta göra det. Fotbollen möter tusentals unga som är i en identitetsskapande ålder där många lyssnar på tränaren och tar efter lagkamrater. Där borde fotbollen ta sitt ansvar, säger Sofia B Karlsson.

Hon tycker att drömmen hade varit att Lars-Åke Lagrell hade gått ut och gjort ett ställningstagande i samband med att Anton Hysén kom ut som homosexuell.

– Men det var helt tyst från fotbollförbundets sida. Det tycker jag är anmärkningsvärt att man inte ens kan gå ut och säga att man tar avstånd mot homofobi, säger Sofia B Karlsson.b

Fakta: 

Fakta: FRIAs undersökning

Samtliga 14 klubbar i allsvenskan fick frågan "Vad gör ni i er klubb för att underlätta för att hbtq-spelare ska våga komma ut?" via mail.

Efter påtryckningar svarade sju klubbar.

Annons

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu