Fria Tidningen

Grafisk roman får Peter Pan-priset

Årets Peter Pan-pris för bästa översatta barn- och ungdomsbok går till australiern Shaun Tan för bildberättelsen Ankomsten. "När jag såg Ankomsten blev jag helt förälskad och bara kände att jag ville ge ut den", säger pristagarens svenska förläggare Kerstin Aronsson. 

Årets Peter Pan-pris till bästa översatta barn/ungdomsbok tilldelas den australiensiske författaren och illustratören Shaun Tan för bilderboken Ankomsten. IBBY Sverige, som delar ut priset, skriver i sin motivering att boken ”förenar det bästa från romanen, filmen och bildkonsten”.

Och Ankomsten är verkligen en bok som saknar like. Det är en grafisk roman helt utan ord, ett slags stumt seriealbum om man så vill. Handlingen skildrar en man som beger sig till ett främmande land för att etablera ett nytt vardagsliv i väntan på sin familj. 

Eftersom boken saknar dialog förstärks det visuella intrycket och Shaun Tan utnyttjar bilderna på ett nästan magiskt sätt. Allt från de hotfulla drakskuggor som svävar över huvudpersonens gamla land, till de helt obegripliga skrivtecknen, de märkliga grönsakerna och fantasieggande djuren i det nya landet.

Det ger läsaren upplevelsen av hur det är att komma till ett nytt samhälle, en ny kultur, där allt är okänt och måste läras om.

På Shaun Tans svenska förlag Kabusa är man mycket glada över att Ankomsten fått priset. Boken har redan tryckts i en andra upplaga och fått mycket fina recensioner.

– När jag såg Ankomsten blev jag helt förälskad och bara kände att jag ville ge ut den, säger förläggaren Kerstin Aronsson. 

Hon beskriver Ankomsten som en ganska smal bok, i och med att det är en grafisk roman. Den är nog egentligen riktad till en vuxen publik, men kan sägas vara en allåldersbok genom sitt sätt att berätta med bilder. 

Vad betyder priset för er på Kabusa?

– Det blir ju extra uppmärksamhet kring boken och Shaun Tan naturligtvis. Dessutom blir författaren inbjuden till prisutdelningen vid bokmässan i Göteborg i höst och det är ju en ytterligare välkommen chans för både oss och läsarna att lära känna honom, säger Kerstin Aronsson.

Hon berättar att Kabusa kommer att ge ut fler böcker av pristagaren. Den första blir Berättelser från yttre förorten, en samling historier skrivna för vuxna läsare. Utgivning av en bilderbok för barn är också planerad. 

Inte nog med att Shaun Tan nu får Peter Pan-priset. I februari i år fick filmen The lost thing en Oscar för bästa animerade kortfilm. Filmen bygger på en av hans bilderböcker. Shaun Tan är med andra ord en författare som just nu får mer och mer uppmärksamhet.

– Vi tittar ibland på Ankomsten här på förlaget och säger ”tänk att det är vi som ger ut den här fantastiska boken”, säger Kerstin Aronsson.

Fakta: 

IBBY sprider barnlitteratur i världen

• International board on books for young people (IBBY) grundades i Zürich 1953. 

• IBBY är en ideell organisation som arbetar för att sprida god barn- och ungdomslitteratur i världen för att bygga broar mellan människor.

• IBBY Sveriges uppgift är att sprida svensk barnlitteratur till andra länder och arbeta för att introducera utländsk litteratur här. Bland annat delar föreningen årligen ut Peter Pan-priset till bästa översatta barn- och ungdomsbok i den svenska utgivningen. Priset delas ut på bokmässan i Göteborg i september.

Fler artiklar om barn- och ungdomsböcker hittar du på vår temasida Barn & Ung.

 

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lööf-utställning i Göteborg

Den populäre bilderboksförfattaren och illustratören Jan Lööf har fått en egen utställning på Göteborgs konstmuseum.

Fria Tidningen

Kaninernas kanin på Vandalorum

Det är nu drygt 50 år sedan den holländske konstnären och formgivaren Dick Bruna skapade den världsbekanta lilla barnbokskaninen Nijntje, också känd som Lilla kanin eller Miffy. Nu har Vandalorum i Värnamo öppnat en utställning om Miffy och hennes konstnär.

Fria Tidningen

Ungarnas bästa sommarläsning

Sommarlovet är slut, men visst finns det tid för böcker ändå? Frias barn/ungredaktion delar med sig av de bästa tipsen för alla barn och vuxna. Tio böcker som spänner från Almapristagaren Shaun Tan till den kaxiga Snurran och en krönika som nu landat i året 1968.

Fria Tidningen

Krönika: "Ställ krav på dina ungars idrottsklubb"

Ni har ju också läst de närmast chockerande rapporterna från ungdomsidrotten. Senast handlade det om Hammarbys ungdomsfotboll, där ett lag ville värva en nioåring från en annan klubb. Ledarna tyckte att det var ett självklart agerande, något som verkar vara relativt utbrett.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu