Fria Tidningen

Femårigt frirum firas på 44:an

I fem år har det anarkistiska biblioteket i El Cerro, Montevideo, Uruguay, fungerat som mötesplats ”för alla som vill hitta nya vägar till ett mer rättvist och solidariskt samhälle”, som grundarna skriver på hemsidan. Här kan man hitta fanzines, böcker om sociala rörelser, filosofi och psykologi, öppna kostnadsfria verkstäder i screentryck, keramik, capoeira och bokbinderi, bildverkstäder för barn, filmvisningar och föreläsningar.

Biblioteket drivs i en anda av ömsesidig hjälp och finansieras genom bidrag från dem som brukar det samt via olika inkomstbringande stödverksamheter. Det byggdes år 2006 av några uruguayaner som återvänt till Montevideo efter en uppväxt i Sverige. Bibliotekets interiör och aktiviteter är till viss del inspirerade av Kafé 44 i Stockholm, där några av grundarna tidigare var aktiva.

På söndag hålls en stödfest för biblioteket på Kafé 44. Tango och milonga utlovas, liksom bildvisning och föreställningen ”Se Vaca Bar – poesi över en tid som skulle ta slut”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

'Feminismen är ingen humanism'

- Borgerliga feminister har nästan lyckats göra feminismen till ett individuellt frihetsprojekt. Men det kan aldrig vara feminism att exempelvis köpa hemhjälp för att kunna göra karriär. Att påstå det visar en total brist på klassperspektiv. Kapitalet är bra på att utnyttja de rasistiska och sexistiska strukturerna för att maximera sin vinst, så vilka tror du det är som ska utföra det arbete som frigörs när kvinnor gör karriär? Ekonomisk jämlikhet är en förutsättning för kvinnors frigörelse, säger Cecilia Höglund, aktiv i Kvinnopolitiskt forum, KPF.

Stockholms Fria

Motståndsmyller på festival

Kvinnors rätt att vika ut sig är en feministisk fråga, och för att vi i jämlikhetens namn ska ha lika många kvinnor som män på chefspositioner vore subventionerad hemhjälp en feministisk framgång.

Stockholms Fria

Kämpa vidare, Morsan!

- Det är urkul på Urkult!

Jag lovar, precis så säger tonåringen med bindi i pannan, som säljer vårrullar och ris med sötsur sås för 20 kronor på friluftsresturangen Rattanas, på bred norrländska. Två gånger, liksom uppfordrande.

Stockholms Fria

Du finns, därför finns jag

Den norsk-amerikanska författarinnan Siri Hustvedt, vars tredje och senaste roman Vad jag älskade nyligen kom ut i svensk översättning, gästade i förra veckan Kulturhusets författarscen.

Stockholms Fria

Kvinnorna bygger landet

Det är snart 30 år sedan Marockos dåvarande kung Hassan II tog över den spanska kolonin Västsahara. Majoriteten av landets befolkning tvingades fly undan tortyr och övergrepp, över gränsen till Algeriet. Där upprättades flyktingläger. Ett svagt FN har sedan dess halvhjärtat försökt få till stånd en folkomröstning om självständighet - utan resultat.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu