Två olika påskupprop mot utförsäkring av sjuka | Fria.Nu
Fria Tidningen

Två olika påskupprop mot utförsäkring av sjuka

Protesterna mot utförsäkringen av sjuka växer. Diakoner inom Svenska kyrkan har startat ett upprop med syftet att få Svenska kyrkan att agera, och en gräsrotsrörelse på nätet uppmanar till protester i påsk.

Två olika rörelser mot utförsäkringarna med rötter bland människor med kristna värderingar pågår samtidigt. Marie Larsson, diakon i Visby domkyrkoförsamling, tog initiativ till det första uppropet som riktar sig till biskopar i Svenska kyrkan. I början av januari i år skrev hon en appell till ärkebiskopen som publicerades i Svensk kyrkotidning.

– Biskoparna ska egentligen inte yttra sig i sitt ämbete om det kan tangera det som är politiskt, men de kan göra det om de gemensamt kommer fram till ett beslut på biskopsmötet, säger Marie Larsson.

Det handlar om de tiotusentals människor som utförsäkras, och som står utan inkomst efter långvarig sjukdom.

Det är en fråga som också engagerar Charlotte Thérèse Björnström i Uppsala som i januari startade Påskuppropet på Facebook, som i skrivande stund har 2 599 medlemmar. På annandag påsk planerar deltagarna manifestationer mot utförsäkringarna på hittills omkring 40 platser runtom i landet.

– Jag är en vanlig medmänniska, och som katolik kommer jag från det kyrkliga hållet. Jag ser hur systemet drabbar människor hårt, säger Charlotte Thérèse Björnström.

Diakon Marie Larsson i Visby berättar att hon upplever ett ökat tryck på sin arbetsplats i Visby.

– Vi har en fondhantering, det handlar inte om stora summor men det finns pengar att söka och det finns ett ökat tryck. När jag satt i jul med detta såg jag att hälften av alla ansökningar hade direkt anknytning till socialförsäkringssystemet. Så har det inte sett ut tidigare.

Det är allt fler ensamstående kvinnor med barn som blivit utförsäkrade som söker sig till Svenska kyrkan för att få hjälp, enligt Marie Larsson.

– Andelen ensamstående kvinnor med barn som kommer till oss ökar, det är det vi märker. De har inte råd att köpa mat, skor eller glasögon till barnen. Det är ofta helt förtvivlade, på gränsen till att ta livet av sig. Det här drabbar förstås barnen och gör att barnfattigdomen kommer att öka.

Marie Larsson är oroad över att den socialförsäkringsutredning som pågår inte kommer att bli klar förrän år 2013.

– Jag törs inte tänka på det. Det är först nu vi börjar se effekterna av det nya sjukförsäkringssystemet, säger hon.

Diakonernas initiativ har fått kritik för att lägga sig i partipolitiken, något som Marie Larsson har svårt att förstå.

– Detta handlar inte om partipolitik, det är vår uppgift att påtala de orättvisor vi ser. Om vi ser att fattigdomen ökar och slår ut hela grupper av människor måste vi säga ifrån.

Efter att Marie Larsson skickade in sin uppmaning till ärkebiskopen har fler diakoner ställt sig bakom den. Nu finns den i många kyrkor, där alla som vill kan skriva under för att sedan lämnas över till ärkebiskopen. Uppmaningen har fått sällskap av det pågående Påskuppropet på Facebook.

– Jag vet inte vem det är, men ju fler desto bättre. Om vi bara vore som fransmännen som skyfflade skit på gatorna när det sker vansinniga saker, säger Marie Larsson.

Påskuppropet på Facebook är partipolitiskt obunden och samlar människor från olika håll, berättar Charlotte Thérèse Björnström.

– Hur kan man sluta bry sig om dem som Jesus vände sig till? Just nu tar man från de fattiga och sjuka och ger till de rika och friska, det är ovärdigt vårt samhälle. Det är viktigt att som kristen visa medmänsklighet.

Fakta: 

Påskuppropet:

Påskuppropet var en namninsamling som arrangerades 2005 av Sveriges Kristna Råd för en förbättrad flyktingpolitik.

2008 gjorde diakonerna i Visby tillsammans med handikapporganisationer på Gotland ett skriftligt upprop mot utförsäkringarna. De fick uppmaningen att lämna in skrivelsen till en godsmottagning. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrson bad senare om ursäkt för det dåliga mottagandet.

2011 skickar diakon Marie Larsson en uppmaning till ärkebiskopen om att Svenska kyrkan ska uttala sig mot människosynen som utförsäkringarna medför. Uppmaningen publiceras i Svensk kyrkotidning den 3 januari.

I slutet av januari startas det fristående Påskuppropet på Facebook, som inte har något med diakonernas verksamhet att göra.

I mars kommer troligtvis Sveriges Kristna Råd och Svenska kyrkans biskopar att ta beslut om hur de ska agera.

Den oberoende andliga tankesmedjan Seglora smedja som verkar i kritisk solidaritet med Svenska kyrkan ställer sig i ett uttalande på hemsidan bakom diakonernas upprop.

Källa: Marie Larsson, Seglora smedja

Annons

Rekommenderade artiklar

Papperslösa flyktingar inte lika osynliga längre

Papperslösa flyktingar har fått en ökad synlighet i Sverige de senaste åren. Ändå har alternativa gemenskaper länge utgjort den enda tryggheten för de papperslösa, men snart kan ett enklare vardagsliv bli verklighet.

Fria Tidningen

”Företagare måste ha samma rätt som anställda”

En småföretagare nekades havandeskapspenning när hon avbröt sin verksamhet, trots att läkare bedömde den som farlig för fostret. Nu vill riksdagsledamoten Gunvor G Ericson (MP) att lagen ger företagare och anställda samma rätt under graviditeten.

Fria Tidningen

Mäns företagande är normen

Medvetenheten om genusfrågor är hög bland många. Men kvinnor som har eget företag möts ofta av misstänksamhet av omgivningen. Mäns företagande är fortfarande samhällelig norm, medan kvinnors entreprenörskap ses som undantaget.

Fria Tidningen

Vuxenutbildning minskar klassklyftorna

Antalet personer som går i vuxenutbildning minskar. Sedan regeringsskiftet har vuxenutbildningen drygt 40 000 färre platser. Samtidigt visa en ny studie att komvux minskar klyftorna i samhället.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu