Synpunkten


Kajsa Grytt • Artist och fristående krönikör för Fria Tidningar
Fria Tidningen

Rödgröna artister som gav glöd

I dag publicerade Aftonbladet en artikel på kultursidan undertecknad av Anonymt nätverk. Den var skriven av journalister som gått tillsammans för att tala kritiskt om mediebevakningen av valet och hur partisk den varit. Det är inte bara ledarsidorna som valt sida utan även själva nyhetsbevakningen har varit tydligt pro-borglig. Att

författarna vill vara anonyma talar sitt tydliga språk. De är beroende av dem som granskas. Artikeln avslutas med uttalandet, det är ett hot mot demokratin.

Vi har vant oss vid medias inställning. Den har varit densamma under hela denna mandatperiod. Jag har mest gnällt över att vi endast har borglig press. När jag läser den där artikeln går det plötsligt upp för mig. Visst, på ledarsidorna skriver man åsikter, men nyheterna ska

i möjligaste mån vara objektiva. Är det personliga val av

journalisterna? Gynnar alliansen deras medelklassiga plånböcker? Eller finns det outtalade uppdrag? Hur gick det till på redaktionen? Det kan de inte tala om i artikeln, eftersom de då avslöjar vilken tidning de jobbar på och vilka de är.

Denna kritik kommer lite sent. En vecka innan valet. Är

opinionsmätningarna sanna? Säkert. Media formar människors åsikter. Självklart. Det är i förhållande till och på grund av omvärlden vi tycker som vi tycker och jag tror att den verklighet vi möter i media är mer påtaglig för människor i dag än den vi ser i vår närmiljö, på väg från och till jobbet. TV och tidning visar världen.

I går besökte jag RödGrön musikfestival på Rival. Benny Andersson lånade ut lokalerna till självkostnadspris. Sån är Benny Andersson.

Det var härligt. När jag kom stod Love Antell på scenen. Han sjunger och spelar gitarr med Florence Valentin annars, men här var han solo. Jätteintensiv och pojkaktig med en klar melodiskt gapig stämma sjöng han Pokerkväll i Vårby Gård. Väldigt bra. Sen kom Stefan Sundström med sin skröpliga gitarr. Han spelade tre sånger som verkligen imponerade på mig. De var så, vad ska jag säga, pålästa och ifrån djupet. Som gamla arbetarromaner. ”Alla ska i jorden”. Temat sitter som en box i magen. Vi är alla lika i döden. På riktigt. Sen en berättelse om Stefans farfar 1918. Om hur han gick upp till sin förman eller bas och trodde på avsked för att han uppviglat, men hur överheten då var rädd för arbetarnas gemensamma röst och revolutionen i Ryssland. Farfar bjöds på smörgås med ister av basen.

Det var en fantastisk berättelse om en verklig människa, en arbetarhistoria om folkets resning och om hur det nu vänt. Pamparna är inte rädda för arbetarnas kraft längre.

Stefan Sundström verkar ha en riktig klassförankring. Det har inte jag, tråkigt nog. Är född av föräldrar ur övre medelklass som målinriktat övergav sin sina rötter för att klättra neråt på stegen, en promenad jag fortsatt, med vissa tragiska avbrott.

Ale Möller, som uppträder med sitt multietniska band, konstaterar från scenen: ”Media har ihärdigt fiskat medelklassröster och koncentrerat diskussionen mot mitten. Som om det handlade om några hundringar mer i plånboken för de redan bemedlade. Det är fel. Det är högt däruppe och långt därnere som de stora förändringarna sker.”

Därefter spelade Invasionen, Nike med Röda Orkestern, Promoe, Södra Bergens Balalajkor och Mikael Wiehe med Hoola Bandoola Band. Det var en bra blandning med röda artister från alla håll och jag fick tillbaka lite glöd. Någonting hände där. Får man tro på magi?

När jag kom hem fanns ett klipp ur Monas debatt med Reinfeldt och Stellan Skarsgårds tal i datorn. De talade båda tydligt om ideologi. Hur värderar vi människor. Går vi att rangordna? Vad är så hemskt med gemensamt ägande? Och i dag denna nyhet om manipulerande media inför ett demokratiskt val.

Men allt det där är små bubblor i ett jätteflöde. Om marknaden styrde, alltså vi som köper, skulle vi ha sett vinklingen och inte köpt, men om media styr, då blir det borgerlig valseger. Se på Italien.

"Media har ihärdigt fiskat medelklassröster och koncentrerat diskussionen mot mitten."

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu